Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δια του διευθυντή του και καθηγητή αρχαιολογίας Νικόλαου Σταμπολίδη και δια του ιστορικού τέχνης Olivier Berggruen πήρε μόλις ένα κορυφαίο βραβείο. Πρόκειται για το βραβείο Youniversal του προγράμματος Global Fine Arts Awards ενός θεσμού που συγκέντρωσε 99 υποψηφιότητες από όλες τις ηπείρους, 27 χώρες και 74 πόλεις. Ένα νέο βραβείο, που απονέμεται στους επιμελητές των δημοφιλέστερων εκθέσεων μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. Φέτος επελέγη το ελληνικό μουσείο για αυτή την πολύ σημαντική βράβευση. Το ΜΚΤ είχε πολλούς και υπολογίσιμους αντιπάλους, κατάφερε όμως να έρθει πρώτο στις επιλογές του κοινού.
Η σπάνια και πρωτότυπη έκθεση με τίτλο Picasso and Antiquity. Line and Clay υπήρξε μια ευφυής σύλληψη του Νίκου Σταμπολίδη. Τα κεραμικά και τα σχέδια του Πικάσο αλληλεπιδρούσαν με αρχαία αντικείμενα, ως μέρος της σειράς θεϊκών διαλόγων.
Εξήντα οκτώ σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο, με πουλιά, ζώα, θαλάσσια πλάσματα, ανθρώπους και μυθολογικά θηρία (κένταυροι, ο Μινώταυρος) ή εμπνευσμένα από αρχαίο δράμα και κωμωδίες, συνομίλησαν θεματικά για πρώτη φορά με εξήντα επτά αρχαία έργα, δημιουργώντας Ένας άλλος θεϊκός διάλογος μεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της σύγχρονης τέχνης.
Η GFAA διεξάγει εκτεταμένη έρευνα όλο το χρόνο για επιμελημένες εκθέσεις και εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, ώστε να απονείμει βραβεία για ομαδικές και θεματικές εκθέσεις, καθώς και βραβεία για καλλιτέχνες.
Οι κριτές του GFAA επέλεξαν δεκατρείς νικητές - έναν για καθεμία από τις ακόλουθες κατηγορίες βραβείων: Σύγχρονος μεταπολεμικός καλλιτέχνης. Σύγχρονη μεταπολεμική ομάδα ή θέμα. Ιμπρεσιονιστής και μοντέρνος καλλιτέχνης. Ιμπρεσιονισμός και Μοντερνισμός - ομάδα ή θέμα. Αναγεννησιακός, Μπαρόκ, Old Masters και Dynasties καλλιτέχνης. Αναγέννηση, μπαρόκ, παλιοί δάσκαλοι και δυναστείες - ομάδα ή θέμα. Αρχαία Τέχνη. Φωτογραφία. Σχέδιο. Χειροτεχνία. Δημόσια Τέχνη, και τα νέα βραβεία που πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι - Global Planet and Global Humanity.
Το Youniversal και το YOU-2 είναι τα δύο τελικά βραβεία, απονέμονται στους πιο δημοφιλείς υποψηφίους και επιλέγονται με δημόσια ψηφοφορία στον ιστότοπο του GFAA και στα κοινωνικά μέσα.
Η γεωγραφική, κλίμακα, η εθνοτική και η διαφορετικότητα των φύλων είναι ουσιαστικής σημασίας για την έρευνα και την επιλογή υποψηφίων του GFAA. Το 23% των φετινών υποψηφίων ανήκαν σε ομάδες και καλλιτέχνες από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Το 13% προέρχονταν από καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και στη διασπορά. Το 33% των υποψηφίων είναι γυναίκες.
Το βραβείο αποτελεί μία ακόμα κορυφαία διάκριση για τον Νίκο Σταμπολίδη, του οποίου η φωτεινή πορεία στην επιστήμη του όλες αυτές τις δεκαετίες τον έχει αναγορεύσει σε σπουδαίο κεφάλαιο για την Ελλάδα.