Την πεποίθησή του ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο και το μέλλον της Ελλάδας διαγράφεται ευοίωνο, εξέφρασε ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) και σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Γεώργιος- Σταύρος Κρεμλής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βραχυμεσοπρόθεσμα θα μετατραπεί σε πράσινο ενεργειακό κόμβο.
Μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), στο πλαίσιο του έργου «CIRCLECON», ο κ. Κρεμλής σημείωσε ότι το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι το «μόνο που μπορεί να σώσει τον πλανήτη μας, που απειλείται από την κλιματική αλλαγή» και υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν όλοι κυκλικό πολιτισμό ενώ εξήρε τη σημασία της εκπαίδευσης.
Όπως αναγνώρισε ο ίδιος, πλέον η κυκλική οικονομία δεν αποτελεί μια ασαφή έννοια και λέγοντας ότι «όλοι χορεύουμε στους ρυθμούς της κυκλικής οικονομίας», εξέφρασε την ικανοποίησή του που αυτή άρχισε να γίνεται πλέον κατανοητή και να μεταλαμπαδεύεται στην πράξη. Μίλησε για αναπόφευκτη στροφή και μάλιστα ταχεία προς την κυκλική οικονομία και διατύπωσε την θέση του ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και κυκλικά πρότυπα για της εξαγωγές.
Αναφερόμενος στα έργα με μεγάλη επίπτωση στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας μας, αλλά και στο ρόλο της, ως ενεργειακού κόμβου, ο κ. Κρεμλής εστίασε στο μεγάλο ενεργειακό έργο της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας (ΥΑΦΑ), στη διασύνδεση Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, στο πλούσιο απόθεμα της χώρας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στον συζητούμενο υπόγειο αγωγό που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο, φυσικό αέριο σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη.
Κατά την τοποθέτησή του ο ίδιος αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα με το νέο κλιματικό νόμο που βρίσκεται σε διαβούλευση και λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη δέσμη των 13 Ευρωπαϊκών μέτρων για το "Fit for 55%" ως το 2030.
Συγκριτικό πλεονέκτημα η κυκλική οικονομία για τις εξαγωγές
Την επιτακτική ανάγκη για μετάβαση στην κυκλική οικονομία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι «η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις, συνιστά σε ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα συνολικά».
Υπογραμμίζοντας ότι η κυκλική οικονομία συνιστά σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σημείωσε ότι ο σύνδεσμος συμμετέχει ως εταίρος στο «CIRCLECON», γιατί η οικοδόμηση συνεργασιών είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον κόσμο των επιχειρήσεων.
«Ο επιχειρηματικός κόσμος και δη ο εξαγωγικός μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, και τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων που θα διαρκούν πολύ περισσότερο. Ο σχεδιασμός για την κυκλικότητα είναι το σημείο έναρξης της ανάπτυξης κάθε νέου προϊόντος ή υπηρεσίας στην κυκλική οικονομία. Υπολογιστές, οικιακές συσκευές, συσκευασίες και πολλά άλλα προϊόντα μπορούν να σχεδιαστούν µε γνώμονα την ανθεκτικότητα, την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την ανακατασκευή και την ανακύκλωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
Το έργο CIRCLEON
Η σημερινή συνέντευξη τύπου δόθηκε πριν την υλοποίηση του πρώτου εργαστηρίου, με θέμα "Η κυκλική οικονομία στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας", που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του έργου CIRCLECON και αφορά στην ενημέρωση σχετικά με την υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε. από το 2015 αλλά και του ελληνικού εθνικού σχεδίου δράσης για την Κυκλική Οικονομία.
Στο έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020, συμμετέχουν πέντε ακαδημαϊκοί και αυτοδιοικητικοί φορείς από τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ουκρανία ενώ από την Ελλάδα εταίροι είναι το European Regional Framework for Cooperation και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος ( ΣΕΒΕ).
Συγκεκριμένα, το έργο CirclΕcon στοχεύει: στην προώθηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Κυκλική Οικονομία στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, την πληροφόρηση σε θέματα διαχείρισης και πρόληψης απορριμμάτων και στη δημιουργία μόνιμης πλατφόρμας συνεργασίας στις χώρες της Μαύρης θάλασσας.
Στο πλαίσιο του έργου ο ΣΕΒΕ αναμένεται να αναπτύξει μία εργαλειοθήκη για την κυκλική οικονομία, που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ενδιαφερομένων για την Κυκλική Οικονομία και αυτή θα οπτικοποιηθεί μέσα από μία εφαρμογή για κινητές συσκευές. Η εργαλειοθήκη θα παρέχει έναν εικονικό ανοιχτό χώρο που στοχεύει στην προώθηση της μετάβασης της Ευρώπης σε μια κυκλική οικονομία, διευκολύνοντας τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων και στη διάδοση δραστηριοτήτων, πληροφοριών και καλών πρακτικών για την κυκλική οικονομία. Θα διασφαλιστεί η αλληλεπίδραση για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις πιο πρόσφατες καλές πρακτικές, αλλά και η αλληλεπίδραση των χρηστών με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την κοινή χρήση των δικών τους καλών πρακτικών και εκδηλώσεων.