Δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι. Το παιδί στο «Ιπποκράτειο» είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο του κορονοϊού, ενώ αναμένονται και οι εξετάσεις για το δεύτερο παιδί.
Όπως έκανε γνωστό σήμερα ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, «περιστατικά Καβασάκι έχουμε στην Ελλάδα. Μάλιστα στην προχθεσινή εφημερία είχαμε ένα τυπικό περιστατικό Καβασάκι το οποίο είχε αρκετά στοιχεία όπως έντονη φλεγμονή κτλ.» Μάλιστα επισήμανε ότι «ήταν αρνητικό για τον Covid-19», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε κάτι πέραν του ότι συσχετίζεται χρονικά.
Ο καθηγητής σε σχέση με την ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα». «Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι», συμπλήρωσε.
Να σημειωθεί ότι η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία), οπότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβο.
Μιλώντας και στο open ο κ. Ροηλίδης ανέφερε ότι ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι». «Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που την γεννά» τόνισε ο κ. Ροηλίδης και ξεκαθάρισε ότι «Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια στεφανιαία νοσήματα αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ' σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό».
Τέλος για το κρούσμα που παρουσιάστηκε στο Ιπποκράτειο ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι και στη χώρα μας «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Καβασάκι. Τώρα απλά δημιουργήθηκε αυτή η ανησυχία γιατί συνέπεσαν χρονικά -και μόνο- με τον κορονοϊό».
Ο κ. Ροηλίδης τόνισε ότι το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο Καβασάκι έχει παρατηρηθεί κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Υόρκη, ωστόσο σημείωσε ότι «το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύνδρομο συμβαίνει αυτήν την περίοδο, σαφώς έχει μια χρονική συσχέτιση, δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση».
Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, κάποια από αυτά τα παιδιά φαίνεται να βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό με τον μοριακό έλεγχο, κάποια είναι αρνητικά.
«Δεν ξέρουμε εάν η χρονική αυτή σύμπτωση ή συσχέτιση σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αιτιολογική συσχέτιση ανάμεσα στον κορονοϊό και στο σύνδρομο αυτό».