Έκκληση προς όλους να αποφύγουν τις μετακινήσεις, αλλά και να μην υπερβαίνουν τα εννέα άτομα το πολύ οι συγκεντρώσεις τις ημέρες των εορτών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον Alpha.
Διευκρίνισε ότι θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο, χαρακτήρισε «ψέμα» τα δύο συστήματα καταγραφής κρουσμάτων, ενώ άνοιξε τα χαρτιά του για την πανδημία, το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα, πότε θα λήξει το lockdown και πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Οσο για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο την Τουρκία εκτίμησε ότι «η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το κύρος της».
Στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της πορείας ανοίγματος της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων, είναι και η πίεση στο σύστημα υγείας, προσθέτοντας ότι ειδικά η Βόρεια η Ελλάδα, «δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα». Αυτή τη στιγμή προέχει, όπως είπε, να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο, να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν συγκλονιστικό αγώνα, χαρακτηρίζοντας αισιόδοξο το γεγονός ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση και εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί η άρση του lockdown πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα.
«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά, το πιο πιθανό είναι ότι (η νυχτερινή διασκέδαση) δεν θα λειτουργήσει μέχρι να έχουμε μία μαζική ανοσία του πληθυσμού» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας για ποιο λόγο τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια που θα θέλαμε.
«Το εμβόλιο η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας»
Ειδικά για το εμβόλιο απάντησε ότι «πρόκειται για την πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας», εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο, «εντός 48 ωρών θα το έχουμε και στη χώρα μας» και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πάρουμε ξανά τις ζωές μας στα χέρια μας και να προστατεύσουμε τους πολίτες που είναι ευάλωτοι, από το να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, όπως είπε.
Ανέφερε ότι θα κάνει πρώτος ή από τους πρώτους το εμβόλιο ο ίδιος και η οικογένειά του, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και - γιατί όχι; - με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα», είπε.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο δικό του «προσωπικό βίωμα για μία ασθένεια που δεν υπάρχει από το '77». «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέρασε από επώδυνες εγχειρήσεις για να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι» σημείωσε και επισήμανε ότι «τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο της covid».
Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό», κάτι που χαρακτήρισε πολύ σύνθετη άσκηση και κάλεσε όλες και όλους να συστρατευτούν. Ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από το Φεβρουάριο», ενώ τόνισε ότι η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δεν έχουμε ξαναδεί παγκόσμιο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και διατύπωσε τον προβληματισμό του όταν ακούει επιστήμονες να λένε ότι δεν είναι η λύση το εμβόλιο. Βεβαίως δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο».
Οι συνωμοσιολόγοι
Για τους συνωμοσιολόγους ανέφερε ότι υπάρχουν παντού και πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε, επισημαίνοντας πάντως ότι «είμαστε μάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και θα είναι οι πρώτοι μαζί με υγειονομικούς μας».
«Υπάρχουν αυτοί που δικαιολογημένα μπορεί να φοβούνται και θα ήθελαν να το κάνουν άλλοι πρώτοι, αυτούς θα τους πείσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλοι. Έχουμε το νομικό πλαίσιο και τη βούληση να μην επιτρέψουμε τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Πιστεύω στη δήλωση της πειθούς και όχι στην επιβολή κυρώσεων. Ετοιμάζουμε συνολική εκστρατεία, μια συνολική συστράτευση της κοινωνίας. Δεν θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια παρά μόνο αν πετύχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Λάθος η φωτογραφία χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για άθληση»
Σχετικά με το περιστατικό της Πάρνηθας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ήταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για άθληση στην Πάρνηθα. Κάνω κι εγώ την προσωπική μου αυτοκριτική. Μπορεί να έκανα ζημιά από μια μικρή στιγμή ανεμελιάς. Αλλά μου έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτώ το παράδειγμα που δίνουν οι πολιτικοί» είπε χαρακτηριστικά.
«Ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής»
«Έχω πει ότι μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή την Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα»
Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και υπογράμμισε ότι «είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας».
«Παρακολουθούμε πώς κινείται ο κόσμος στην επικράτεια. Όλα τα δεδομένα διοχετεύονται σε σύστημα ανάλυσης. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι λάθος να εστιάζουμε την αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις».
Όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει».
Ενίσχυση ΕΣΥ
Αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, σημείωσε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές και ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής. «Προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα, όπου είδαμε ότι η συνεργασία δεν τελεσφόρησε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν πολύ δύσκολο το διάστημα προς τα τέλη του Οκτώβριο. «Εκεί διαπιστώσαμε τη δυναμική της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Επιλέξαμε να πάμε σε καθολικό lockdown λίγο πιο χαλαρό από αυτόν που εφαρμόσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που θεωρώ ότι καλώς πήγαμε σε πιο δραστικά μέτρα. Εκ των υστέρων όλοι προφήτες που θα έκαναν τα πράγματα διαφορετικά», είπε.
Επανεκκίνηση της οικονομίας
Σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας, ανέφερε ότι «έχουμε αρχίσει και θέλουμε να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα».
Για τα σχολεία είπε ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία ακόμα, όπως και η εστίαση, ενώ επισήμανε ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη.
«Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο τον Μάρτιο και υπάρχει φυσιολογική κούραση του κόσμου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς περιορισμένος στο σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν.
Αναφορικά με τους κλάδους που πλήττονται, ανέφερε ότι θα σταθούμε δίπλα τους, ενώ ειδικά για την νυχτερινή διασκέδαση, είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάδοσης του ιού. «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού», όπως είπε.
Στη συνέχεια τόνισε ότι «το κράτος είναι δίπλα στους πολίτες αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας επιχειρήσεων, να στηρίξει με ρευστότητα όπως ποτέ επιχειρήσεις, να στηρίξει όσους νοικιάζουν καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρηματίες, να μεταφέρει τις υποχρεώσεις πολιτών», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό πακέτο το οποίο κράτησε παραγωγική οικονομία ζωντανή.
Μια ύφεση 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές, ανέφερε πάντως και υπογράμμισε ότι «αυτό που έχουμε κάνει είναι να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές. Θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία. Συνδέσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή με την προστασία θέσεων απασχόλησης», είπε.
«Η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το κύρος της»
Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε «πιστεύω ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος».
Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά το βέτο το βάζει άλλος, όχι η Ελλάδα, σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσεται με τις θέσεις της Ελλάδας, όλα είναι στο τραπέζι, η Τουρκία θα πρέπει να επαναξιολογήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, συμπλήρωσε και τόνισε ότι χρειάστηκε συστηματική διπλωματική δουλειά».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, λέγοντας «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, όμως πρέπει και όπως επιβάλλεται ανάμεσα σε γείτονες, για το ένα και μόνο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ».
Αν υπάρξει διαφωνία, τότε θα πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα συμφώνησε με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία, γιατί αυτό που έκανε με 3 χώρες, να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία;»
Διαμήνυσε πάντως ότι η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει στάση, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης». Ανέφερε ακόμα ότι η Άγκυρα είχε τη δυνατότητα να αποσύρει από τον Οκτώβριο το Ουρούτς Ρέις αλλά το έκανε 10 ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.