«Αυτή η ρητορική, που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική, δεν οδηγεί πουθενά», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μιλώντας στο Forum: «Το σύστημα Υγείας στη νέα εποχή», που πραγματοποιείται από το «Πρώτο Θέμα» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως βρισκόμαστε μακριά από ένα «θερμό καλοκαίρι» με τη γείτονα χώρα.
«Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», επισήμανε.
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση του Ερντογάν, σημείωσε πως οι δυο χώρες είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά, κάτι που δεν τήρησε η Τουρκία, καθώς είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά.
Είναι υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Το είχε πει και μετά τον Έβρο. Φαντάζομαι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε γιατί πρέπει να μιλάμε. Εγώ δεν κρατάω μούτρα. Θα υπερασπίζομαι όμως τις ελληνικές θέσεις με τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της συνόδου του ΝΑΤΟ τέλος του μήνα στη Μαδρίτη, προσθέτοντας πως χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.
Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση καθώς 20 εκ. τόνοι σιταριού είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία με μόνο τρόπο μεταφοράς μέσω θάλασσας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ένα ρόλο να παίξει στη Μαύρη θάλασσα όπως και η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία. «Ας δούμε τα πεδία εκείνα που θα μπορούσαμε υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε όλοι υπηρεσία», συνέχισε.
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες»
Ερωτηθείς για την ακρίβεια και το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να κρατά εφεδρείες. Είπε ότι στις 14 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή ποσού έως 600 ευρώ που ισοδυναμεί με το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης στο ρεύμα από το Δεκέμβριο έως το Μάιο και από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης το οποίο εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
«Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς», τόνισε.
Για τα καύσιμα είπε ότι ήδη έγινε μια παρέμβαση στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας ενώ για την χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια η κυβέρνηση φορολόγησε με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών, κάτι που δεν ψήφισε κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί.
«Είμαστε μπροστά σε παγκόσμια κρίση η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την κοινωνία και θα εξακολουθήσει να το κάνει στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της εξόδου από την επιτήρηση και της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023», υπογράμμισε.
Οι παρεμβάσεις στην Υγεία
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει ένα ακόμα κύμα πανδημίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα είναι μικρότερης ισχύος και πως οποιαδήποτε μέτρα τυχόν λάβει η κυβέρνηση δεν θα είναι οριζόντια μέτρα και δεν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Χαρακτήρισε «απαράδεκτο και ψέμα» τον ισχυρισμό ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως η «επιχείρηση για την Ελευθερία», ο διπλασιασμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις, όπως 2.300 μόνιμους γιατρούς κ.α.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πανδημία ανέδειξε και αδυναμίες του ΕΣΥ, όπως η ανισότητα ανάμεσα σε πρωτεύουσα και επαρχία, αλλά και πως θα αποτελεί ευκαιρία για να γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις και τόνισε πως αυτό αποτελεί ένα στοίχημα για την κυβέρνηση. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε καθαρή εικόνα από την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού.
Ερωτηθείς για το που πάσχει το Σύστημα Υγείας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι κατώτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τη χρηματοδότηση και δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας.
Είναι κρίμα και λυπηρό να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε με την αξιωματική αντιπολίτευση σε βασικά πράγματα στον τομέα της Υγείας, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα εξορθολογήσουμε τη λειτουργία των κλινικών σε νοσοκομεία της περιφέρειας», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο νέος νοσοκομειακός χάρτης θα αποτελέσει πυλώνας στις μεταρρυθμίσεις με προοπτική να υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία.
«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι ισχυρισμοί περί ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ανέφερε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι πιστεύει ακράδαντα σε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι πρέπει να δουλέψει και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φέρνοντας ως παράδειγμα να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα. Πρόσθεσε δε ότι στην πανδημία ο ιδιωτικός τομέας στήριξε το ΕΣΥ, όποτε είχε ανάγκη.
Μίλησε για τον αντικαπνιστικό νόμο σημειώνοντας ότι θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα, καθώς υπήρχε χαλάρωση λόγω της πανδημίας.
Ερωτηθείς για το πλάνο στελέχωσης των νοσοκομείων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πλαίσιο για την ενίσχυση των ΕΣΥ έχει γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι «τρέχουν» ήδη διαδικασίες πρόσληψης, στελέχωση δομών, ενώ παραδέχτηκε πως τα κίνητρα για προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ δεν έχουν αποτελέσματα και είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί.
Έκανε λόγω για τέσσερα στοιχήματα για την επόμενη τετραετία. «Πρώτον η πρόληψη που έχει δύο κατευθύνσεις. Ποια νοσήματα θα εντοπίσουμε σε πρώιμο στάδιο όπως πχ ο καρκίνος του μαστού ή του παχέος εντέρου. Μεγαλύτερη σημασία έχουν οι οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας με πέντε βασικές προτεραιότητες. Κάπνισμα. Ναι μπορεί να υπήρχε χαλάρωση αλλά να ξέρουν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει και θα εφαρμοστεί. Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ , άσκηση, σωματικό βάρος, ποιοτική διατροφή και ψυχική υγεία όπου ειδικά στους εφήβους είναι παγκόσμια βόμβα. Πυλώνας δεύτερος είναι η α' βάθμια, τρίτος η β' βαθμια, ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας, πυλώνας τέταρτος η ψηφιακή υγεία», τόνισε.
Εκλογές και πρόσφατες πυρκαγιές
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς αυτό ορίζει η θεσμική τάξη, ενώ επισήμανε ότι είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες.
«Από τον Ιούλιο μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης. Έχω δεσμευτεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο. Γι' αυτό το επόμενο εξάμηνο θα είναι πλούσιο όπως και μέχρι τον Αύγουστο όταν θα κλείσει για λίγες ημέρες η Βουλή. Είναι σημαντικό, καθώς έχουμε 12 μήνες μπροστά μας, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε διάλογο με κραυγές και κατηγορίες χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα τη φωτιά το Σάββατο. «Αντιμετωπίστηκε πιστεύω καλύτερα από άλλες φορές. Το είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Είχαμε ομοβροντία κατηγοριών από την αντιπολίτευση, ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιστεύει κανείς ότι δεν θα έχουμε φωτιές το καλοκαίρι; Το ζήτημα είναι πώς θα τις αντιμετωπίσουμε, πως πήραμε το μάθημά μας και γινόμαστε καλύτεροι. Ο πολιτικός διάλογος της αντιπολίτευσης έχει ξεπεράσει τα όρια. Υπάρχει μηδενιστική κριτική για όλα. Για τα πάντα στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης. Αν αυτό έχει ανταπόκριση στις δημοσκοπήσεις, ας το κρίνουν οι ίδιοι», συνέχισε.
Είπε επίσης ότι δέχεται την σκληρή προγραμματική αντιπαράθεση αλλά δεν θα δεχτεί διαστρέβλωση στοιχείων, γενικούς αφορισμούς ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους στην πανδημία και ψέματα που αδικούν τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
«Κάνω έκκληση να επαναφέρουμε την πολιτική σε ένα επίπεδο σκληρής προγραμματικής αντιπαράθεσης η οποία θα θυμίζει αυτά που ζήσαμε πριν από 10 χρόνια. Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2015. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν στο άλογο της δυσαρέσκειας η οποία υπάρχει για προβλήματα που είναι παγκόσμια», συνέχισε.