Κυρώσεις και πρόστιμα κατά των «απείθαρχων» χωρών απαιτεί η ΕΚΤ

Κυρώσεις και πρόστιμα κατά των «απείθαρχων» χωρών απαιτεί η ΕΚΤ

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος χωρών οι οποίες συστηματικά αρνούνται ή καθυστερούν να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις και αναπροσαρμογές της πολιτικής τους που απαιτεί η ευρωζώνη τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι κυρώσεις μπορούν να έχουν τη μορφή επιβολής προστίμου ύψους 0,1% επί του ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας-παραβάτη, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικά ποσά, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Στην έκθεσή της που έγινε σήμερα γνωστή, η ΕΚΤ σημειώνει ότι «φαίνεται να υπάρχουν σήμερα ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής του διορθωτικού μηχανισμού που προβλέπεται σε αυτή τη διαδικασία, για όλες εκείνες τις χώρες με υπερβολικές ανισορροπίες». Ως τέτοιες ανισορροπίες επισημαίνονται, ανάμεσα στα άλλα, τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, καθώς και οι «φούσκες» στις τιμές των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Κομισιόν, το επίπεδο των «υπερβολικών ανισορροπιών» εντός της ΕΕ είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς πάνω από το 90% των συστάσεων που έκανε πέρυσι προς τις χώρες-μέλη έχουν εφαρμοστεί «λίγο», «περιορισμένα» ή «καθόλου». Ανάμεσα στις χώρες δε που «έδειξε» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο είναι η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία.