Της Αγγελικής Κώττη
Τις μεγάλες ευθύνες της για την πλήρη παραμέληση του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά Αμφίπολης, προσπαθεί να αποσείσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιλέγοντας να παραθέσει ψεύδη.
Με αφορμή πρόγραμμα που θα ξεκινήσει να υλοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και όχι στον Καστά, αναφέρει πως το ταφικό μνημείο, «μετά την ανασκαφή του, βρέθηκε εκτεθειμένο στους μηχανισμούς φθοράς, με κυριότερο πρόβλημα τα φορτία που δεχόταν από τα υπερκείμενα εδάφη και τον περιβάλλοντα χώρο του».
Η αλήθεια είναι πως τα μέτρα και οι εργασίες που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ρίχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων και τίποτα δεν έχει γίνει, εκτός από μικρές παρεμβάσεις σωστικού χαρακτήρα. Δεν έχει καν στηθεί το εργοτάξιο, το οποίο υποτίθεται πως θα είχε στηθεί από τον Ιανουάριο.
Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου «Integrating Bulgaria – Greece cross-border significance historical and archeological assets into one sustainable thematic tourist destination – BORDERLESS CULTURE» («Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας - Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό») ενταγμένο στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020» σύμφωνα με το υπουργείο.
Από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, που ανέρχεται στο ποσό των 1.316.886€, έχουν εγκριθεί 276.000,00€ για έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, που θα εκτελεστούν από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία δικτύου διαδρομών περιήγησης επισκεπτών στα περισσότερα από τα ανασκαμμένα μνημεία στην κεντρική περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αμφίπολης (η οποία περιλαμβάνει την Χριστιανική Ακρόπολη, καθώς και δύο ξεχωριστές υποενότητες της πόλης, πλησίον και νοτίως της Ακρόπολης).
Το ταφικό μνημείο στον Καστά, όμως, είναι σε άλλη περιοχή...
Αγγελική Κώττη