Σοβαρές αναταράξεις πυροδοτεί στο τραπεζικό σύστημα της Λετονίας η δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ilmars Rimsevics, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο με την κατηγορία της δωροδοκίας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Bank of Latvia αφέθηκε τελικά ελεύθερος, αφού πρώτα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροδοκία. Σε βίντεο που δημοσίευσε ο ιστότοπος Delfi της Λετονίας εμφανίζεται ο Rimsevics να απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του. «Διαφωνώ κατηγορηματικά» είπε σε δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς είχε ανακοινώσει ότι κινήθηκε εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επειδή «ζήτησε να δωροδοκηθεί με ποσό όχι μικρότερο των 100.000 ευρώ».
Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Maris Kucinskis κάλεσε τον 52χρονο Rimsevics να παραιτηθεί όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Από την πλευρά του, ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί την σύλληψή του «ξεκάθαρα παράνομη», ενώ ο συνήγορος του Rimsevics δήλωσε ότι αργότερα μέσα στην ημέρα ενδέχεται να καταβληθεί το ποσό της εγγύησης για να αφεθεί ελεύθερος και να δώσει συνέντευξη τύπου.
Η δίωξη κατά του Rimsevics συνέπεσε με μία άλλη υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ στον τραπεζικό τομέα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι «παγώνει» όλες τις πληρωμές από την τράπεζα ABLV, την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Λετονίας, η οποία κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή σε βάρος της λετονικής τράπεζας –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014– επειδή την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ της επέβαλε κυρώσεις κατηγορώντας την για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και εμπλοκή της στα παράνομα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η λετονική τράπεζα επέτρεπε στους πελάτες της να συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα ενώ στελέχη της δωροδοκούσαν Λετονούς αξιωματούχους για να καλύψουν τις δραστηριότητές της. Η ABLV ωστόσο υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές βασίζονται σε αβάσιμες και παραπλανητικές πληροφορίες.
Ο Kucinskis διαψεύδει ότι η δίωξη του κεντρικού τραπεζίτη σχετίζεται με την υπόθεση της ABLV, ενώ πρόσθεσε ότι η υπηρεσία κατάπολέμησης της διαφθοράς ενδέχεται να του επιβάλλει περιοριστικούς όρους. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρόεδρος της Bank of Latvia, ο οποίος κρατείται για πολύ σοβαρές κατηγορίες, μπορεί να εργαστεί», τόνισε.
Και οι δύο υποθέσεις αποτελούν μεγάλο πισωγύρισμα για τη Λετονία, η οποία έχασε περίπου το 20% του ΑΕΠ μέσα στην κρίση και μόλις πέρσι κατάφερε να δει την οικονομία της να πλησιάζει σε προ κρίσης επίπεδα.
Ο Rimsevics είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής εθνικής κεντρικής τράπεζας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο συμμετέχει από το 2014, όταν η Λετονία υιοθέτησε στο ευρώ. Εργάζεται στην κεντρική τράπεζα της Λετονίας από το 1992 και βρίσκεται στη θέση του διοικητή από το 2001.
Φωτογραφία: Wikimedia