Με τίτλο κεντρικού θέματος «Οι πράσινες εισηγμένες σκοράρουν στο ταμπλό - Ποιες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν την καλύτερη βαθμολογία στο ΕSG Compliance» κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 17 - 18 Οκτωβρίου η επενδυτική και οικονομική εφημερίδα Liberal markets μαζί με τον Φιλελεύθερο.
Οι δείκτες μέτρησης των «υπεύθυνων επενδύσεων» είναι η νέα πραγματικότητα στις μεγάλες κεφαλαιαγορές και αποτελούν πλέον βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των εισηγμένων επιχειρήσεων από τα ισχυρότερα επενδυτικά κεφάλαια του πλανήτη. Πράσινη ανάπτυξη, εταιρική διακυβέρνηση και κοινωνική ευθύνη κινητοποιούν κεφάλαια δισεκατομμυρίων σε μετοχές εταιρειών που καλύπτουν τις νέες επενδυτικές προδιαγραφές. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ λίγα σε αυτόν τον τομέα, και υπάρχει τεράστιο πεδίο βελτίωσης καθώς μόλις 11 εταιρείες από τον FTSE-25 έχουν βαθμολογία, σε σύνολο 10.000 εταιρειών από 60 χώρες. Ανάλυση από τον Μάνο Χατζηδάκη.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο θόρυβος των αρκούδων τρομάζει τις αγορές
Aνησυχία για νέο κύκλο ισχυρών αναταράξεων προκαλεί το μακροβούτι των προηγούμενων ημερών στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη που αποδίδεται στην έξαρση του κορωνοϊου διεθνώς και στον γρίφο των αμερικάνικων εκλογών, ενώ η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου επιδεινώνει εκ νέου το κλίμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Τα κρίσμα τεχνικά επίπεδα για δείκτες και μετοχές από τη Μαίρη Βενέτη και τον Ηλία Ζαχαράκη.
- Κωδικός «Αργώ» για την ελληνική Bad Bank που ετοιμάζει η ΤτΕ
Διαβάστε στο The Wall το παρασκήνιο για τις προετοιμασίες της εταιρείας asset management που εισηγείται ο Γ. Στουρνάρας και βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού.
- Υπάρχουν σήμερα τραπεζίτες;
Ο Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος γράφει για το παρελθόν και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και το πέρασμα από την εποχή που παντοδύναμοι παραδοσιακοί τραπεζίτες αναζητούσαν λύσεις που τώρα έχουν περάσει σε επίπεδο τραπεζικών στελεχών.
- Οι ασιατικές τίγρεις της τεχνολογίας απέναντι στις "Big 5" των ΗΠΑ
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας κάνουν τη δική τους επανάσταση απέναντι στις αμερικάνικες εταιρείες Τεχνολογίας που θα μπορούσαν ως ομάδα να είναι μέλη του... G20. Ο πόλεμος από τον Τραμπ, το 5G και η μεγαλύτερη δημόσια δημόσια εγγραφή όλων των εποχών.
- Οι νικητές και οι χαμένοι στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας
Οι επιδόσεις χωρών και μεγάλων οικονομικών «μπλοκ» μετά το πρώτο κύμα του ιού. Οι διαφορετικές ταχύτητες ανάκαμψης, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι. Στο β' τρίμηνο του 2020 οι διαφοροποιήσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα σε 50 χώρες ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια
- Ψηφιακό ευρώ: Πόσο διαφορετικές θα είναι οι συναλλαγές;
H έκθεση «Report on a digital euro» της ΕΚΤ, που παρουσιάζει το τεχνικό κομμάτι του εγχειρήματος του ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα κείμενο προθέσεων. Ωστόσο, αυτά που παρουσιάζει ως μελλοντικά σχέδια και ως γεγονότα του αύριο αποτελούν ήδη σταθερή και πάγια τακτική των ψηφιακών συναλλαγών και των ψηφιακών νομισμάτων. Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος.
- Από κέρδη πως πάμε;
Ο Κωνσταντίνος Καρδιασμένος παρουσιάζει αναλυτικά το καλεντάρι της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο που έχουν μεγάλη σημασία καθώς θα αποτυπώνουν την ανταπόκριση των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που όλες οι χώρες είχαν αρχίσει να ανοίγουν τις οικονομίες τους.
- Επενδυτική «επίθεση» θεσμικών στις αγορές κρυπτονομισμάτων
Το 2013-2014 συζητούσαμε για εταιρείες που δέχονταν πληρωμές με $BTC, έπειτα εταιρείες να χρησιμοποιούν το blockchain, ενώ σήμερα πλέον μιλάμε για ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες που πλέον επενδύουν στα αποθεματικά τους το $BTC. Συνολικά οι εισηγμένες ελέγχουν 600.000 $BTC, αξίας $6,86 δισ. Ανάλυση από τον Νίκο Κωστόπουλο.
- Οι influencers του διαδικτύου θέλουν να κατακτήσουν τα χρηματιστήρια
Μία από τις πιο γνωστές fashion bloggers/influencers, η Chiara Ferragni, η οποία πριν από 10 χρόνια ξεκίνησε το blog της με το όνομα Blonde Salad, έχει σχεδόν 20 εκατομμύρια «ακολούθους» και θεωρείται η δεύτερη πιο «παρακολουθούμενη» influencer στον χώρο της μόδας, αποκάλυψε πρόσφατα πως σκέφτεται την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο. Στο Blue Print του Σπύρου Αλεξόπουλου.
- Συναγερμός στην αγορά των ΑΠΕ-Ζητείται δίκαιη λύση για το έλλειμμα
Στη ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατάφερε να πετύχει εκεί που πολλοί πίστευαν ότι η υπόθεση ήταν χαμένη. Τώρα έχει μπροστά του έναν άλλο δυσεπίλυτο γρίφο. Πώς θα μηδενιστεί το έλλειμμα στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εξίσωση είναι δύσκολη. Οι μόνοι ωστόσο που δεν ευθύνονται είναι οι «πράσινοι» παραγωγοί.
- Kαζίνο Ελληνικού: Επένδυση πρότυπο για την Ελλάδα
Πως το project Ιnspire Athens στο Ελληνικό γίνεται πολλαπλασιαστής ισχύος για την οικονομία και τις επενδύσεις αλλά και τα δημόσια έσοδα. Σημαντικά υψηλότερη των ελάχιστων προδιαγραφών η συνολική επένδυση από την κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mohegan που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.
- Οι κινήσεις στη σκακιέρα του λιανεμπορίου
Τα σχέδια της Attica, οι κινήσεις του Σαμ Φάις με την πλήρη εξαγορά της Καλογήρου, ο γρίφος της Notos και η άμυνα της νέας Folli Follie.
- Πλαστικά Κρήτης: Αλώβητη από την πανδημία, εκτίναξη κερδών για τον όμιλο
Στο «Βαρόμετρο του ΧΑ» τα Πλαστικά Κρήτης, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με συνεχείς επενδύσεις, ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της. Γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης.
- Ποιος θέλει να αγοράσει τον Τζέιμς Μποντ;
Την ώρα που εκατομμύρια λάτρεις του διασημότερου πράκτορα στην ιστορία της μεγάλης οθόνης απογοητεύτηκαν μετά τη νέα αναβολή του franchise, ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα του Μποντ αναζητά αγοραστή... μετ' επιτάσεως
- Ο χαλκός περιμένει τις εκλογές
Το αν η τιμή του μεταλλεύματος θα καταφέρει να κάνει ακόμα μεγαλύτερη και διατηρήσιμη ανοδική κίνηση θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ζωντανέψουν η ευρωπαϊκή και η αμερικανική οικονομία και, κυρίως, από κάποιες πολιτικές εξελίξεις.
- H Deutsche Bank επενδύει στη σύγχρονη Τέχνη
Η γερμανική τράπεζα προσφέρει από τη συλλογή της έργα των Wassili Kandinsky και Egon Schiele σε δημοπρασία του οίκου Christie's προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και να αγοράσει σύγχρονη Τέχνη.
- Tα ενοίκια περιφρονούν τη βαρύτητα του Covid-19
Η έλλειψη αποθέματος, οι κατασχέσεις ακινήτων και η ζήτηση από μετανάστες κρατούν τις τιμές στα ύψη, παρά τον περιορισμό των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας. Τι αναφέρει ο επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισμού «Ακίνητα Πόλις», Κοσμάς Θεοδωρίδης.
- Ανοιχτή πληγή τα εγκαταλειμμένα κτίρια
Τα παλιά κτίρια ζημιώνουν το αστικό τοπίο και την ελληνική κτηματαγορά, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για ανακαινισμένα και σύγχρονα κτίρια αυξάνεται.
- Πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία… αλλά με αποδείξεις
Όλα τα «μυστικά» του νέου πτωχευτικού για τις επιχειρήσεις. Επειτα από 3 χρόνια οι επιχειρηματίες που έχασαν την επιχείρησή τους και την περιουσία τους θα μπορούν να επιστρέψουν ξανά στο προσκήνιο. Η αίτηση πτώχευσης από τον οφειλέτη δεν είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτή από τους πιστωτές. Αντίθετα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία πτώχευσης.
- Ρευστότητα 5 δισ. ευρώ απέναντι στην ύφεση μέχρι το τέλος του χρόνου
Με όπλο τη διοχέτευση ρευστού στην αγορά επιχειρείται να περιοριστούν οι σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες θα διοχετευθούν κεφάλαια 2,2 δισ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα πληρωθούν αναδρομικά ύψους 1,5 δισ. στους συνταξιούχους, θα εκταμιευθούν νέα δάνεια από το ΤΕΠΙΧ2 και θα πέσει ζεστό χρήμα άνω των 300 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων σε περίπου 150.000 δανειολήπτες, ενώ δεν αποκλείονται και «εκπλήξεις».
- Ποδαρικό με λιγότερες κρατήσεις
Κατά τρεις μονάδες μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το νέο έτος.