Με τίτλο κεντρικού θέματος «Τα deals της πανδημίας - Πανσπερμία εξαγορών και συγχωνεύσεων» κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 11-12 Ιουλίου η επενδυτική και οικονομική εφημερίδα Liberal markets, μαζί με τον Φιλελεύθερο.
Αντιστρόφως ανάλογα με την πιεσμένη οικονομική δραστηριότητα της φετινής χρονιάς τρέχουν οι εξελίξεις στο ελληνικό επιχειρείν. Η κληρονομιά της κρίσης που προηγήθηκε και οι ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα κατάσταση στον καιρό του κορονοϊού, λειτουργούν ως καταλύτες αλλαγών στο εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό. Κλάδοι όπως τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός, τα καζίνο, οι κατασκευές, οι ενεργειακές υποδομές, τα λιμάνια, οι Ασφάλειες, η Υγεία, η Πληροφορική αλλά και τα μεγάλα εμπορικά ακίνητα βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος, ενώ κινήσεις μεγάλου βεληνεκούς δρομολογούνται και στον τραπεζικό κλάδο με άξονα τα project πώλησης κόκκινων δανείων.
Διαβάστε ακόμη:
- Μετοχές για φουλ επίθεση και άμυνα στο Χρηματιστήριο.
Ο Μάνος Χατζηδάκης γράφει στον «Αντισυμβαλλόμενο» για τον δείκτη "Βeta" των εισηγμένων, τα «χαρτιά» που συμπεριφέρονται ως τρένα ταχείας κυκλοφορίας με ισχυρές διακυμάνσεις στο ταμπλό και εκείνα που ακολουθούν από κοντά τον Γενικό Δείκτη.
- «Αδύναμος κρίκος» ο δείκτης των τραπεζών
Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης στο «Βαρόμετρο του ΧΑ» καταγράφει την υστέρηση του τραπεζικού κλάδου που λειτουργεί σαν βαρίδι για το σύνολο της ελληνικής αγοράς αποδίδοντας την αδυναμία των τραπεζών στην ανησυχία για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς προβληματικών δανείων και στην θολή εικόνα για το πρόγραμμα «Ηρακλής» και το μέλλον της πρότασης Στουρνάρα για δημιουργία «κακής τράπεζας».
- Ησυχία πριν την... κίνηση
Ο Ηλίας Ζαχαράκης στο "Trade News" παρουσιάζει τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές του ελληνικού και των διεθνών αγορών.
- Οι μαύρες τρύπες στο νέο νόμο για την κεφαλαιαγορά και οι κόντρες για τη Bad Bank
Ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος γράφει στο "Out of the Box" για τα φάουλ του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή: Από την ελληνική Κεφαλαιαγορά λείπει το θετικό παράδειγμα. Δεν συζητάμε για τις επιτυχίες και τα κέρδη, αλλά ασχολούμαστε με τις αποτυχίες, τις ζημιές και τις «κομπίνες». Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση, αντί να δούμε φιλόδοξες πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν την εικόνα, μάθαμε για «κερδοσκόπους» και «παρασιτικά funds», πληροφορηθήκαμε την επιβολή υποχρεωτικής ποσόστωσης ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια και ακούσαμε κινδυνολογικά επιχειρήματα ακόμη και για κούρεμα καταθέσεων αν προχωρήσει η πρόταση της ΤτΕ για ίδρυση Bad Bank.
- Σκοτεινή η επόμενη ημέρα...
Η Μαίρη Βενέτη στη «Ματιά Διαχειριστή» αναλύει τους λόγους που το ωστικό κύμα στην κατανάλωση είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας. Τι μας αποκαλύπτει ο δείκτης VIX, ο οποίος έχει σταθεροποιηθεί πλέον σε τιμές άνω των 25 μονάδων. Πώς οι πολιτικές ίντριγκες μπορεί να λυγίσουν την αγορά και οι νέες υποχρεώσεις ενός τρισ. δολαρίων μέσα σε λίγους μήνες!
- Αποχαιρέτα τα μερίσματα που χάνεις
Η στήλη Small Fish καταγράφει τις χαμηλές πτήσεις των προσδοκιών για τις μερισματικές αποδόσεις της επόμενης χρονιάς. Tα εταιρικά κέρδη για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να σοκάρουν, καθώς θα μειωθούν κατά περισσότερο από ένα πέμπτο -22%- σε ετήσια βάση. Εκ των πραγμάτων, η διατήρηση της τρέχουσας μερισματικής πολιτικής είναι ανέφικτη.
- Η απασχόληση κλειδί για την ανάκαμψη
Ο Κωνσταντίνος Καρδιασμένος στο “Dealing Room” καταγράφει ως ενθαρρυντικά τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ και παράλληλα παρουσιάζει ένα δομημένο προϊόν για τις εταιρείες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό (αυτοκινητοβιομηχανίες, Πρώτες Ύλες, πετρελαϊκές) και δεν έχουν ακολουθήσει το Stoxx Europe 600
- Η φούσκα επιστρέφει
O Νίκος Κωστόπουλος στο 'Digital Money" καταγράφει τις κινήσεις των κρυπτονομισμάτων και χτυπά καμπανάκι καθώς τα μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αμφίβολης αξιοπιστίας altcoins αρχίζουν να ξαναθυμίζουν εποχές 2017. Η σταθεροποίηση του bitcoin και οι προβλέψεις των αναλυτών για νέα ανοδική κίνηση.
- Ο πόλεμος των λόμπι αιθανόλης - πετρελαίου κρίνει το μέλλον του καλαμποκιού
Ο Σπύρος Αλεξόπουλος γράφει για το παρασκήνιο της κόντρας μεταξύ Τέξας και Αϊόβα που θα αποτελέσει το κλειδί για την αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση της τιμής του εμπορεύματος.
- Ελληνικό, μια ιστορία τεράστιας αποτυχίας αλλά και ελπίδας
Ο Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος στη στήλη του «51+49» καταπιάνεται με το μεγάλο project του Ελληνικού και μας λέει ότι είναι μια πάρα πολύ καλή στιγμή για να βάλουμε όλοι μαζί τα κλάματα για την αποτυχία μας.
Διαβάστε ακόμη:
- Big Business στην Άμυνα μεταξύ Ελλάδας και Iσραήλ
Το ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ, η προοπτική συνεργασίας με τα ΕΑΣ και την ΕΑΒ, τα μη κατευθυνόμενα αεροσκάφη και η προοπτική ναυπήγησης κορβέτας σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ Νεώριον.
- Ακρόλιθος: Το πέτρινο διαμάντι της Καβάλας που εξάγει σε 90 χώρες
Η εταιρεία αποτελεί παράδειγμα διεθνοποίησης. Οι εξαγωγές της το 2010 ήταν μόνο το 16% του συνολικού κύκλου εργασιών της, τώρα ξεπερνούν το 70%. Παράλληλα, οι πωλήσεις της έχουν κάνει άλμα 300% μέσα σε μία δεκαετία.
- Tesla: Ένα πυροτέχνημα που έγινε πύραυλος
Η μετοχή της Tesla καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ καθώς αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές όχι ως μια απλή αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά μια εταιρεία του μέλλοντος και διαψεύδει όσους αμφισβήτησαν το όραμα του... Κύρου Γρανάζη της εποχής μας, Έλον Μασκ.
- Σαρώνει και προκαλεί ο τυφώνας του Tik Tok
HΠΑ και Κίνα μεταφέρουν την κόντρα τους στα social media. Πάνω από 100 δισ. δολάρια η αξία της κινεζικής ByteDance στην οποία ανήκει η εφαρμογή-φαινόμενο. Έγινε viral σε λίγες ημέρες το Dogecoin.
- Eurogroup: Ο Κέλτικος Τίγρης επικράτησε της Ταυρομάχου
Οι χώρες που υποστήριξαν τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών για τη θέση του προέδρου του Eurogroup είναι θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, με την Ολλανδία να πρωτοστατεί υπέρ του Πασκάλ Ντόναχιου έναντι της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο.
- Προκαταβολή φόρου: Χαμηλοί συντελεστές και το 2021
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι θα είναι πολλές οι επιχειρήσεις που θα χρειαστούν μειωμένους συντελεστές υπολογισμού την επόμενη χρονιά, αφού οι προβλέψεις είναι συγκρατημένες.
- Μάχη σε δύο μέτωπα για νέες θέσεις εργασίας και ανάσχεση της ανεργίας
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι επιδοτήσεις για νέες προσλήψεις.
- Ο επτάλογος του σχεδίου Πισσαρίδη
Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της εισήγησης που κατέθεσε η επιτροπή στον Πρωθυπουργό. Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό, επενδύσεις, ψηφιοποίηση του Δημοσίου, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μεταξύ των προτάσεων.