Λιβύη: Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ζητούν επέκταση της στρατιωτικής αποστολής

Λιβύη: Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ζητούν επέκταση της στρατιωτικής αποστολής

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία κάλεσαν σήμερα τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνουν τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη νότια κεντρική Μεσόγειο εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, για να ανασχεθεί ένα ενδεχόμενο νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων και να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη.

Η επέκταση της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης είναι η μία πτυχή του υπό κατάρτιση ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης της Λιβύης, το οποίο θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο Λουξεμβούργο, κι ενδέχεται να συμπεριλάβει την επιστροφή της ΕΕ στη χώρα με τη χορήγηση βοήθειας 100 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι απολύτως αναγκαίο να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της Λιβύης, την ασφάλεια των Λίβυων, αλλά και των συνόρων» της χώρας αυτής, επισήμανε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τη δράση των διακινητών ανθρώπων και του λαθρεμπορίου όπλων», πρόσθεσε ο Ερό μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη το 2011.

Οι πάνω από 50 υπουργοί θα συζητήσουν επί σχεδιασμών που συμπεριλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη προσωπικού ασφαλείας για την εκπαίδευση της λιβυκής αστυνομίας και της συνοριοφρουράς. Το σχέδιο μπορεί να σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη επέμβαση της Ευρώπης σε ένα κράτος της Βόρειας Αφρικής για δεκαετίες.

Η ΕΕ θέλει να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και να σταματήσει τη ροή μεταναστών, την ώρα που η νέα κυβέρνηση ακόμη προσπαθεί να εδραιωθεί στην Τρίπολη και δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση πως αποτελεί ένα σώμα που επιβλήθηκε από ξένες δυνάμεις και δεν έχει καμιά νομιμοποίηση.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες των Βρυξελλών να βοηθήσουν χώρες που γειτνιάζουν με την Ευρώπη από το 2003 έχει συμβάλει να δημιουργηθεί αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι περιγράφουν με τον όρο «δαχτυλίδι φωτιάς» στα σύνορα της ΕΕ, με πρόσφυγες και μετανάστες να κινούνται προς τα κράτη-μέλη της.

Οι πληροφορίες περί νέου ναυαγίου το Σαββατοκύριακο στα ανοικτά της Αιγύπτου με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες —το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί— πιθανόν δείχνει ότι οι διακινητές μπορούν ακόμη να δρουν ελεύθερα αλλά και ότι οι ροές ενδέχεται να αυξηθούν ξανά όταν ο καιρός βελτιωθεί.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι κυκλοφόρησε ένα κείμενο με ιδέες στους ομολόγους του. Το κείμενο αυτό περιγράφει το πώς η ναυτική αποστολή της ΕΕ θα εισέλθει σε «νέα φάση» και θα αναλάβει «νέα καθήκοντα», περιλαμβανομένης της «εκπαίδευσης του λιβυκού λιμενικού σώματος».

Ερωτηθείς εάν η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή πρέπει να αναλάβει δράση εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων, ο Ισπανός Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο απάντησε: «Ναι, αυτό επείγει πολύ».

Η αποστολή «Σοφία» της ΕΕ επιχειρεί ως τώρα στα διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη κι έχει σώσει περίπου 8.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε στα μέσα του 2015, αλλά βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση ώστε να μπορεί να καταστρέφει πλεούμενα που χρησιμοποιούν οι διακινητές, να συλλαμβάνει διακινητές και να εμποδίσει την αναμενόμενη ραγδαία αύξηση των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης στην Ευρώπη από τη Λιβύη.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ θέλουν να λάβουν αίτημα από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, η οποία σχηματίστηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να αναλάβουν δράση εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης. Ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Σουηδία, εκτιμούν πως θα χρειαζόταν επίσης μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εάν η αποστολή αναλάβει να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων.

Η Ρωσία, ένα από τα κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ, με δικαίωμα βέτο, θεωρείται απίθανο να ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης, τουλάχιστον σύντομα.

Η Μόσχα πιστεύει ότι η Δύση υπερέβη τα εσκαμμένα όταν μια στρατιωτική αποστολή υποστηριζόμενη από το NATO συνέβαλε στην ανατροπή του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η Ρωσία θεωρεί πως η αποστολή αυτή βασίστηκε στην παρερμηνεία μιας εντολής του ΟΗΕ που είχε σκοπό την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των αμάχων και μόνο.

Αν και μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για την επέκταση της ναυτικής αποστολής της ΕΕ, κυβερνήσεις κρατών μελών ελπίζουν ότι το προσωπικό της θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην εκπαίδευση, δυνητικά σε συνεργασία με το NATO, ώστε να αναδιοργανωθούν οι διαλυμένες δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης.

Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ μπορεί να δώσουν εξάλλου ώθηση στις συζητήσεις που διεξάγουν η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη προκειμένου να συμβάλλουν στη φρούρηση σημαντικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών κτιρίων, λιμένων και αεροδρομίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ