Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του εδρεύει στην Τρίπολη ενώ η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.
Να σημειωθεί ότι την επικείμενη παραίτηση του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, είχε προαναγγείλει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους με αξιωματούχους με γνώση της κατάστασης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σάρατζ έχει συζητήσει τα σχέδιά του να παραιτηθεί με Λίβυους και ξένους πολιτικούς και ενδέχεται να κάνει τη σχετική ανακοίνωση στο τέλος της εβδομάδας, όπως και έγινε μια μέρα αργότερα, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα
Το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται ύστερα από μαζικές συγκεντρώσεις στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις που ελέγχονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, φέτος τον Αύγουστο. Οι διαδηλωτές ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μεταξύ αστυνομικών και πολιτών.
Στα μέσα Αυγούστου o Σάρατζ είχε απαλλάξει τον υπουργό Εσωτερικών από τα καθήκοντά του Φατί Μπασάγκα, προκαλώντας εσωτερική αναταραχή.
Οι φήμες της παραίτησης Αλ Σάρατζ έρχονται στον απόηχο της παραίτησής που υπέβαλε το βράδυ της Κυριακής η μεταβατική κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, μετά την πυρπόληση της έδρας της στη Βεγγάζη από διαδηλωτές.
Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα σε διάφορες πόλεις όπως η αλ-Μαρτζ, η Σάμπα κι η αλ-Μπάιντα που ελέγχονται από την αντίπαλη στην κυβέρνηση της Τρίπολης πλευρά του λιβυκού εμφυλίου πολέμου. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις διακοπές ρεύματος, τις ελλείψεις σε τρόφιμα κλπ.