Μ. Βρετανία: Σκέψεις για έκτακτα μέτρα με το βλέμμα στην εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης

Μ. Βρετανία: Σκέψεις για έκτακτα μέτρα με το βλέμμα στην εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης

Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τοπικά λοκντάουν ή καθυστέρησης της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την 21η Ιουνίου, αντιδρώντας στις ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση ενός παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, ανησυχεί όχι μόνο για την έξαρση κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης σε άτομα που διστάζουν να εμβολιαστούν, αλλά και σε όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους χωρίς να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό ανοσίας. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τις νοσηλείες και την πίεση στο ΕΣΥ, «κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε», κατέληξε.

Αξιωματούχοι έχουν καταστρώσει σχέδια βάσει του μοντέλου των περιορισμών του επιπέδου 4 που εισήχθησαν την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες για να παραμείνουν στα σπίτια τους και οι μη αναγκαίες υποδομές αγορών και φιλοξενίας θα κλείσουν, αν το αναφερόμενο παραλλαγμένο στέλεχος δεν τεθεί υπό έλεγχο, πρόσθεσε η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιχειρήσεις σε περιοχές που θα υπόκεινται στην εφαρμογή των μέτρων θα λάβουν επιχορηγήσεις άνω των 18.000 λιρών (20.951 ευρώ), ενώ το σχετικό πρόγραμμα θα διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές, με τις καταβολές των ποσών να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τη διάρκεια εφαρμογής των περιορισμών.

Οι επιχορηγήσεις θα είναι διαθέσιμες και για τους τομείς που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, όπως τα νυχτερινά κέντρα, αλλά και για «εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα» συμπεριλαμβανομένων των φεστιβάλ, όπως προβλέπει ένα άλλο σενάριο, που εξετάζεται επί τη βάσει της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μετά την 21η Ιουνίου, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.

Νωρίτερα χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί ακόμη να κάνει μία εκτίμηση για το αν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση των περιορισμών του λοκντάουν στην Αγγλία την 21η Ιουνίου και επιθυμεί να εξετάσει όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα πριν λάβει τις αποφάσεις της.

Η Βρετανία ανέφερε χθες 1.979 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό και πέντε θανάτους εντός 28 ημερών από ένα θετικό τεστ στην COVID-19, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου.