Photo by REUTERS/Vincent Kessler
Έκκληση στα κράτη της ευρωζώνης να «εντατικοποιήσουν σημαντικά» τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητά του εργατικού δυναμικού τους και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Draghi υπεραμύνθηκε της υπερ-χαλαρής πολιτικών που έχει ακολουθήσει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι η Ευρωτράπεζα έχει υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημείωσε η ευρωζώνη χρειάστηκε επτάμισι χρόνια ώστε να ξεπεράσει το επίπεδο όπου ήταν πριν την κρίση, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως η νομισματική ένωση έχει αποδειχτεί εντυπωσιακά ισχυρή απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουν εκδηλωθεί, ειδικά φέτος.
Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έχει ευνοήσει τους πλούσιους, που συνήθως επενδύουν σε ομόλογα, αντιτείνοντας ότι η πολιτική της Ευρωτράπεζας έχει τονώσει τον δανεισμό και έχει ευνοήσει τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις.
Αν και ο κ. Draghi δεν έδωσε κάποιο στίγμα για το εάν η ΕΚΤ θα επεκτείνει τις αγορές ομολόγων πέρα από τον Μάρτιο του 2017, έστειλε μήνυμα ότι η βοηθητική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός να φτάσει στον στόχο του κοντά αλλά κάτω από το 2%. Οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση θα ληφθούν στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς τέλος για τις πιθανές επιπτώσεις των αμερικανικών εκλογών στην ευρωζώνη, ο κ. Draghi σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
«Η ΕΚΤ δεν έχει μεγάλη επιρροή σε μακροοικονομικά θέματα»
Με την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Mario Draghi έδωσε επίσης τις εξής απαντήσεις σε ερωτήματα Ελλήνων ευρωβουλευτών για τον ELA καθώς και για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στους θεσμούς:
«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να απαγορεύει στην ΕΚΤ να συμμετέχει στην τρόικα. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η ΕΚΤ έχει περιορίσει το ρόλο της στην τρόικα εστιάζοντας στα δικά της θέματα στον τραπεζικό τομέα και τομέα χρηματοδότησης. Δεν έχει τόσο πολύ επιρροή σε μακροοικονομικά θέματα, στα οποία η Κομισιόν έχει την προεξάρχουσα φωνή μέσα στην τρόικα», εξήγησε.
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας ELA είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών τραπεζών, στην περίπτωση αυτή, της Ελλάδας και της Κύπρου. Η έκτακτη αρωγή ρευστότητας θα πρέπει να τηρεί την αρχή του ότι δεν μπορεί να υπάρχει, όπως λέει και η Συνθήκη, χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων. Οι αποφάσεις έκτακτης ρευστότητας δεν οδήγησαν σε παραβίαση κάποιας από αυτές τις αρχές, δεν ήταν παραβίαση των Συνθηκών, ελήφθησαν αποφάσεις αυτού του είδους με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν ομοιόμορφος και στο χρόνο και γεωγραφικά μεταξύ χωρών της ΕΕ» υπογράμμισε ο Mario Draghi.
Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ