Καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών, εξωστρέφεια, πλήρη αλλαγή σε κάποιες από τις μεθόδους και επιχειρησιακή ανασυγκρότηση, θα είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η κεντρική πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής.
Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την αλλαγή του σωφρονιστικού κώδικα σημειώνοντας πως θα γίνει πράξη η κοινωνική εργασία, και θα υπάρξει πρόοδος συγκριτικά με το καλό μεν αλλά αναχρονιστικό δε σύστημα των αγροτικών φυλακών.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως από το Β’ Εξάμηνο του 2021 θα ξεκινήσει μία εξειδικευμένη ομάδα αστυνομικών που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ακόμη ανέφερε πως εκτός από τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο γίνονται προετοιμασίες για τη μεταφορά και άλλου σωφρονιστικού ιδρύματος.
«Υλοποιήσαμε το 100% όσων σχεδιάσαμε, παρά την πανδημία, ενώ η ΕΛΑΣ παραμένει στους δρόμους, και μόνο το μήνα Νοέμβριο, πραγματοποίησε 1.382.00 ελέγχους σε πολίτες και σε 967.00 οχήματα, δηλαδή, σε περισσότερο από 10% του πληθυσμού και σε 20% των οχημάτων.Η Αστυνομία έχει παρουσία σε όλον το δημόσιο χώρο, σε κάθε γειτονιά. Άβατα κάθε είδους εξαφανίστηκαν. Υλοποιείται το σχέδιο της ήπιας αστυνόμευσης. Σαρώνονται οι πόλεις, διαλύονται σπείρες ναρκωτικών, αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα», τονίζοντας ότι η ΕΛΑΣ ανταποκρίνεται στο αίτημα της διαφάνειας, του περιορισμού των περιστατικών αυθαιρεσίας ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αρμοδιότητες και προσωπικό για να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο».
Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο νόμος που ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι εφαρμόζεται, ενώ ο φράχτης στον Έβρο «κατασκευάζεται και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος».
Ο κ.Χρυσοχοίδης ανέφερε επίσης πως το υπουργείο είναι προετοιμασμένο και για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας ,τονίζοντας ότι η αστυνομία και οι δράσεις της είναι ο φύλακας της συλλογικής ανθρώπινης ζωής και περιουσίας ,ενώ επεσήμανε πως καθημερινά αυξάνονται οι ανάγκες, διότι ο αυταρχισμός καραδοκεί να βρει έστω και μία αδυναμία της δημοκρατίας για να τρυπώσει.
Στο σημείο αυτό παρότρυνε τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις να αφήσουν τα συνθήματα χωρίς αύριο, και τις στιγμές αμηχανίας ,εκφράζοντας την αισιόδοξη πρόβλεψη πως με τις θεσμικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα σε πολλά επίπεδα, θα αλλάξει όχι μόνο μικρόκοσμος των Εξαρχείων αλλά όλη η ανθρωπότητα.
Αποτυπώνοντας το σχεδιασμό για το 2021, ανακοίνωσε:
- σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τη διαχείριση συναθροίσεων, θα ακολουθήσει η λευκή βίβλος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, και έως τον Ιούνιο του 2021 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής του νέου δόγματος για την εσωτερική ασφάλεια,
- η εκπαίδευση του προσωπικού θα αλλάξει με νόμο το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα ακολουθήσει η αναδιοργάνωση της δομής του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ενώ έρχεται η αλλαγή διαχείρισης του προσωπικού της ΕΛΑΣ,
- στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, το '21 σχεδιάζεται η μελέτη και πλήρης αλλαγή συμβόλων, μεθόδων και διαδικασιών επικοινωνίας της αστυνομίας,