Επιφυλακτικός φάνηκε ο Μάριος Λαζανά, παθολόγος Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα, φοβούμενος ότι θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρει και τους δύο βασικούς λόγους που τα μέτρα δεν απέδωσαν τα μέτρα στον επιθυμητό βαθμό.
Όπως είπε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 το τωρινό lockdown, ήταν πιο χαλαρό από το πρώτο με πολλές ουσιαστικές διαφορές, όπως ότι λειτουργούν περισσότερες υπηρεσίες.
Επίσης, η πειθαρχία των πολιτών δεν είναι η ίδια. Δεν τηρούνται στον ίδιο βαθμό τα μέτρα και αυτό οφείλεται πιθανόν στην κόπωση των πολιτών και την ψυχολογική επιβάρυνση. Αλλά και σε πρακτικά άγχη βιοπορισμού, που αφορούν την εργασία για παράδειγμα.
«Αν συναθροιζόμαστε χωρίς κανόνες θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τη νέα χρόνια», επισήμανε μιλώντας για το άνοιγμα της οικονομίας. Αν ανοίξουν όπως είπε τα καταστήματα, υπάρχει ο φόβος να δούμε εικόνες όπως στη Γαλλία και τη Βρετανία. Για τον λόγο αυτό πρέπει το άνοιγμα της οικονομίας, να γίνει με μεγάλη προσοχή.
Ενώ, επισήμανε ότι η πίεση που δέχεται ακόμα το σύστημα Υγείας στη χώρα μας είναι μεγάλο, μπορεί να υπάρχει μικρή μείωση κρουσμάτων, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ακόμη υπάρχει συρροή κρουσμάτων.
Τάχθηκε δε υπέρ των εκτεταμένων ελέγχων, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, ή και πόλεων της Γαλλία, όπου τις επόμενες ημέρες οργανώνονται μαζικά τεστ, ώστε με την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Ο κ. Λαζανάς, υπογράμμισε ότι με την έλευση του εμβολίου και τη χορήγηση του, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τότε, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να προστατευόμαστε. «Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να βρεθούμε σε σχετική κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, έδωσε ένα τέλος στις όποιες θεωρίες κυκλοφορούν για το εμβόλιο και τη τεχνολογία του (RNA), ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τα κύτταρα του σώματος και πόσο μάλλον να αλλάξει το DNA.