Δεν θα απέρριπτε το σκέτο «Μακεδονία» για την ονομασία της γειτονικής χώρας είπε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Το ζήτημα είναι τριτεύων ζήτημα. Πρέπει να υπάρξει λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν. Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για το ''Βόρεια Μακεδονία'' ή το ''Σλαβομακεδονία''. Το Μακεδονία δεν θα το απέρριπτα προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μπαλαούρας εκτίμησε πως μετά το ζήτημα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, είναι επόμενο να ανοίξουν κι άλλα κανάλια με τους ΑΝΕΛ χωρίς να δώσει επαρκείς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Υπεραμύνθηκε πάντως της παρουσίας του Γιάννη Μουζάλα στη θέση του και διαφώνησε με την πρόταση του Δημήτρη Μάρδα περί των επενδυτών Σύρων προσφύγων λέγοντας πως «πρέπει να προσέχουμε όλοι και κυρίως οι υπουργοί τι λέμε, πότε το λέμε και κυρίως γιατί το λέμε».
"Yποσκάπτεται η εθνική γραμμή"
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τη δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Μπαλαούρα ότι δεν απορρίπτει την ονομασία “Μακεδονία” για την πΓΔΜ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η δήλωση του κ. Μπαλαούρα έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη πρόσφατη δήλωση του κ. Μουζάλα.
Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν προβεί στις ίδιες και ακόμη χειρότερες δηλώσεις. Και μάλιστα σε στιγμές που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες.
Έτσι υποσκάπτεται η εθνική γραμμή.
Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση».
«Πάλιν ?ρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράττεται»
Ανακοίνωσε εξέδωσε πριν από λίγη ώρα ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλαούρας, στην οποία επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας σαφές ότι η θέση του για την ονομασία της ΠΓΔΜ ταυτίζεται με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:
Η ΝΔ, μια σύγχρονη και συνάμα τραγική Ηρωδιάδα, σε συγχορδία με τα μιντιακά της φερέφωνα, μη έχοντας κάτι να πει και να προτείνει για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, βρήκε ευκαιρία να ξεσαλώσει με αφορμή συνέντευξη μου στο ρ/σ «Παραπολιτικά». Απομονώνοντας και κόβοντας φράσεις, νόμισαν ότι βρήκαν έδαφος για να κτυπήσουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με την οποία συμφωνώ απολύτως, είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Ακολουθούν τα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξής μου:
1. «Πρέπει να υπάρξει λύση. Λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν λόγω πιέσεων από κοινωνικούς παράγοντες στην Ελλάδα. Και το έχουμε και αυτό κληρονομήσει…»
2. «Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για όνομα Βόρεια Μακεδονία όπως και για το Σλαβομακεδονία. Δηλαδή ένας γεωγραφικός ή εθνικός.. .. προσδιορισμός.
3. Σε ερώτηση του κ. Ευαγγελάτου αν απορρίπτω το όνομα Μακεδονία απάντησα: «Εγώ προσωπικά όχι.. Πρέπει βέβαια και από την άλλη πλευρά να υπάρξουν κινήσεις τακτοποίησης κάποιων πραγμάτων που δεν τα τακτοποιούν, ίσα-ίσα τα οξύνουν. Αλλά είναι και γελοίο αυτό το πράγμα… ο καθένας να φοράει χλαμύδα και να λέει είμαι απόγονος του Μεγαλέξανδρου.. Έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια τώρα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση τότε του Κων/νου Μητσοτάκη υπέκυψε και άλλες κυβερνήσεις δεν το είχαν προχωρήσει. Θυμάμαι την πρόταση Πινέιρο η οποία ήταν πάρα πολύ καλή..»
Είναι προτιμότερο για τη ΝΔ να προσπαθήσει να ψελλίσει, έστω και γλίσχρες απαντήσεις για την αυριανή συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, στις οποίες διέπρεψε ως κυβέρνηση.
Επίκαιρη ερώτηση Γιάννη Κεφαλογιάννη στον Αλ.Τσίπρα για την ονομασία των Σκοπίων
Τη επίσημη θέση της Κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ζητεί να πληροφορηθεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης με επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, μετά και τις νέες δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλαούρα περί αποδοχής της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία».
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν υποστηρίζεται ότι απηχούν «προσωπικές απόψεις» ή συνιστούν "γλωσσικά ολισθήματα" .
Τονίζει δε ότι ρίχνουν νερό στο μύλο της αδιαλλαξίας των Σκοπίων, ενισχύουν τα ανιστόρητα ιδεολογήματα περί σκοπιανού «μακεδονισμού» και υπονομεύουν την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 1993, σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες για τη χώρα μας.