Ο ρόλος μας είναι να εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ζητώντας λειτουργική ετοιμότητα των μονάδων καθώς και επάρκεια καυσίμου, όταν αυτό απαιτείται. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, εν όψει του χειμώνα και εν μέσω κρίσης στις τιμές της ενέργειας.
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Athens Investment Forum 2021. Παράλληλα, τόνισε ότι στις μελέτες επάρκειας που καταρτίζει και επικαιροποιεί κάθε χρόνο ο ΑΔΜΗΕ, επισημαίνεται ότι η απόσυρση των συμβατικών μονάδων θα πρέπει να συμβαδίζει με την ένταξη στην παραγωγή νέων μονάδων, ώστε να αναπληρώνεται η παραγόμενη ισχύς.
Παράλληλα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες φέρνουν το ηλεκτρικό σύστημα στα όριά του και σε επίπεδο λειτουργίας. Τα παρατεταμένα κύματα ψύχους ή καύσωνα, προκαλούν εκτίναξη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύτηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 10,6 GW εν μέσω καύσωνα, συμπλήρωσε.
«Η κλιματική κρίση που βιώνουμε την τελευταία διετία έχει εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης. Η θέση μας είναι ότι η απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και συνέπεια στον εθνικό σχεδιασμό όπως αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ. Παράλληλα, απαιτείται απογείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να προλάβουμε το «τρένο» της ενεργειακής μετάβασης χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.
«Η μετάβαση με βιώσιμους όρους προϋποθέτει ισχυρά δίκτυα που θα μεταφέρουν ικανές ποσότητες καθαρής ενέργειας από την περιοχή που αυτή παράγεται, στην περιοχή που αυτή καταναλώνεται. Την τελευταία τετραετία, ο ΑΔΜΗΕ χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές», τόνισε.
Παράλληλα σημείωσε ότι «με ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές για όλους τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια. Μια χώρα που βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ή μια φυσική καταστροφή, θα μπορεί να αντισταθμίζει τυχόν απώλειες στο Σύστημα με εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες. Αντίστοιχα, όταν θα έχει πλεόνασμα παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα μπορεί να εξάγει το πλεονάζον φορτίο προς όφελος της αγοράς».