Ούτε τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο, υποτίθεται, θα ίσχυε την άνοιξη του 2015. Σύμφωνα με όσα επίσημα είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, θα εφαρμοστεί, τελικά, τον Μάιο. Ή, τέλος, πάντων, για τότε προγραμματίζεται. Καθυστέρηση δύο ετών, που δεν είναι όμως η μόνη. Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης αντιγράφων και αντικειμένων, διεξήχθη, αλλά το κατάστημα δεν λειτούργησε ποτέ. Μάλιστα, ούτε η υπουργός δεν ήξερε ότι είχε γίνει!
Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό της νέας διοίκησης στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,2 εκατ. σε συνεργασία με την Cosmote για πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα υλοποιηθεί επιτέλους. Προσοχή όμως: η χορηγία είναι για επτά χώρους, ως επί το πλείστον στην Αθήνα. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους; η κα υπουργός δεν ανακοίνωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Το μόνο που είπε η νέα πρόεδρος του Ταμείου, Αθηνά Χατζηπέτρου, είναι πως από Σεπτέμβριο και μετά θα είναι σε θέση το ΤΑΠΑ να βλέπει σε αληθινό χρόνο την αγορά των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
Επόμενο σχέδιο της κας Χατζηπέτρου, είναι να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο το ηλεκτρονικό κατάστημα πωλήσεων που ετοιμάστηκε με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αλλά χωρίς να ενημερωθεί η υπουργός καν για το πρόγραμμα. Εν πάση περιπτώσει, όπως είπε, θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας να γίνονται αγορές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προς τούτο, θα υπάρξει συνεργασία με μεταφορική εταιρεία και τράπεζα.
Προβληματικά είναι αυτή τη στιγμή τα αναψυκτήρια και κυλικεία πολλών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα. Αλλά, οι διαγωνισμοί για την εκμίσθωσή τους έχουν αποβεί άκυροι. Κατά πάσα πιθανότητα παίζει ρόλο το ότι κλήθηκαν αλυσίδες εστίασης και μόνο αυτές. Τώρα, όπως είπαν στη συνέντευξη Τύπου, θα γίνει διάλογος με την κοινωνία.
Ένα τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται στη Ρόδο, όπου το υπουργείο Πολιτισμού έχει άγνωστο αριθμό ακινήτων- το ίδιο λέει 350, χωρίς βεβαιότητα όμως. Νέα καταγραφή τους είναι λοιπόν απαραίτητη, καθώς και διαφανής προκήρυξη για εκμισθώσεις οικιών και καταστημάτων.
Διότι, μέχρι σήμερα, υπάρχουν διαμαρτυρίες για το πώς γίνονται οι εκμισθώσεις αυτές και για το πόσο χαμηλό είναι το μίσθιο, αν και τα ακίνητα βρίσκονται στην καρδιά της Μεσαιωνικής πόλης. Αναφέρθηκε, πάντως, ότι νέα προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα.
Γενικά, τα ακίνητα που διαθέτει το ΥΠΠΟΑ είναι 5.500 και εκεί στεγάζονται υπηρεσίες του ανά την Ελλάδα. Με εξαίρεση τη Ρόδο και την Πλάκα (με τα 120 ακίνητα του ΥΠΠΟΑ) τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αξιοποιήσιμα. Το θέμα είναι με ποιους όρους.
Αγγελική Κώττη
Φωτογραφία intime news