Με τους ρυθμούς του περασμένου «Μαρτίου» «τρέχουν» οι εμβολιασμοί. Μόνο σε μια μέρα εμβολιάστηκαν 90.000 άνθρωποι, ενώ όπως τονίζουν οι αρμόδιοι οι αριθμοί πλησιάζουν αυτούς του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου (περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα), όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και περίπου 6,4 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
«Χθες ξεπεράσαμε τον αριθμό των 7 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση και γύρω στα 6,4 εκατ. είναι οι πλήρως εμβολιασθέντες. Παράλληλα, γίνονται πολλοί εμβολιασμοί και της τρίτης δόσης κάθε ημέρα», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.
Όπως υπογράμμισε, χθες συνολικά έγιναν 90.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Φτάνουμε δηλαδή τις 100.000 την ημέρα, όπως ήταν τον Μάρτιο-Απρίλιο, που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
«Η κινητικότητα που υπάρχει μας κάνει αισιόδοξους.«Με την πρώτη δόση, αυτοί που έρχονται κι εμβολιάζονται περίπου 20.000 κάθε μέρα, αλλά και 60.000-70.000 που εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση. Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπροσθέτως, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων. «Η οικονομία και η αγορά είναι ανοιχτή και θα δούμε πως θα αποδώσουν τα υπάρχοντα μέτρα. Δε χρειάζεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η μάσκα πρέπει να τηρείται, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.
Γαϊτάνης: Οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια
«Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 7 εκατ. όσον αφορά την πρώτη δόση, αλλά και ότι οι αναμνηστικές δόσεις διαρκώς αυξάνονται, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 νέα ραντεβού», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης σε συνέντευξή του στο Mega.
Παράλληλα είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως σε χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. «Έχουμε το όπλο του εμβολιασμού για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία του κορονοϊού», είπε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και συμπλήρωσε ότι η νέα μετάλλαξη διερευνάται από τους επιστήμονες και σύντομα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι να μπουν σε lockdown οι ανεμβολίαστοι, αλλά να προστατευθεί η ζωή τους και γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, η κυβέρνηση λαμβάνει περιοριστικά μέτρα.
Σαρηγιάννης: Τείχος ανοσίας 80% στο τέλος του έτους
Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας».
Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», επεσήμανε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.
Κωτσιόπουλος: Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο
«Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αναχαιτίσουμε την πανδημία και να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ, παρά τη σημαντική ενίσχυση του και τον διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να κατανείμει ισότιμα σε όλους τους ασθενείς», επισήμανε ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.
«Η πίεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό από την ανάγκη νοσηλείας και συχνά διασωλήνωσης συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για αυτούς τους συμπολίτες μας έχουμε διαθέσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα», επισήμανε