Η καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να επανεκλεγεί σήμερα στην ηγεσία των γερμανών χριστιανοδημοκρατών για να ξεκινήσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών του 2017 διεκδικώντας τέταρτη θητεία με κεντρικό σύνθημα την αντιμετώπιση του λαϊκισμού.
Οι 1.001 σύνεδροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) συνέρχονται στο Έσεν για να επανεκλέξουν στην ηγεσία την καγκελάριο δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν πιθανότατα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Έπειτα από 11 χρόνια στην καγκελαρία, η Angela Merkel έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία μεταξύ των ηγετών της Δύσης, αλλά απειλεί πλέον και τα εθνικά ρεκόρ του Κόνραντ Αντενάουερ (14χρόνια) και του Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια).
Μοναδική υποψήφια για την προεδρία της CDU, η 62χρονη καγκελάριος θα ορίσει με τη σημερινή της ομιλία στο συνέδριο του Έσεν τους άξονες του προγράμματός της εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.
Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την 9η θητεία της στην ηγεσία του κόμματος. Κατά την επανεκλογή της το 2014 είχε εξασφαλίσει το 96,7% των ψήφων του συνεδρίου, ένα από τα καλύτερα σκορ της στα 16 χρόνια της ηγεσίας της CDU, ενός από τους κεντρικούς άξονες της μεταπολεμικής πολιτικής ζωής της Γερμανίας.
Ανακοινώνοντας στο τέλος του Νοεμβρίου ότι θέλει να παραμείνει στην καγκελαρία, η Angela Merkel αρκέστηκε σε γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες που έκαναν λόγο για την διασφάλιση μίας συνέχειας απέναντι στις παγκόσμιες αναταράξεις.
Παρουσιάσθηκε ως ανάχωμα απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού στη Γερμανία και στον κόσμο, θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών, κυρίως μετά την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Brexit, η παραίτηση του Matteo Renzi μετά την ήττα του στο ιταλικό δημοψήφισμα και η άνοδος της Marine Le Pen στη Γαλλία έχουν συμβάλει στην αύξηση των ανησυχιών στην Ευρώπη.
Η Angela Merkel, η οποία δίσταζε για καιρό να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τις εκλογές του 2017 προειδοποίησε επίσης ότι οι επόμενη προεκλογική εκστρατεία θα είναι η δυσκολότερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Η Angela Merkel βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κριτική για την μεταναστευτική της πολιτική μετά την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2015. Παράλληλα, η χώρα, που θεωρούσε εαυτήν θωρακισμένη απέναντι σε ακροδεξιά φαινόμενα μετά τη πτώση του Χίτλερ, γνωρίζει την ταχεία άνοδο της λαϊκίστικης και ξενοφοβικής δεξιάς στο πρόσωπο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξασφαλίζει το 12% έως το 13% των ψήφων και ποντάρει στην εκμετάλλευση των φόβων τμήματος του πληθυσμού, κυρίως της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που βρίσκεται σε κοινωνικά υποδεέστερη θέση και απορρίπτει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, ενώ παράλληλα δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο με τις αντιμουσουλμανικές και αντιπροσφυγικές του θέσεις.
Απέναντι σε αυτό κλίμα, η CDU αναμένεται να σκληρύνει τον τόνο στο θέμα της μετανάστευσης. Ορισμένα στελέχη της τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για την παροχή ασύλου με την ενίσχυση των απελάσεων των ανθρώπων που δικαιούνται ασύλου.
Η απαγόρευση του ισλαμικού ενδύματος ολικής κάλυψης, αν και αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο, αποτελεί αντικείμενο των προτάσεων που θα συζητηθούν στο συνέδριο της CDU
Μετά τη βουτιά που σημείωσε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής το 2015 και στις αρχές του 2016, η CDU κάλυψε το χαμένο έδαφος, κυρίως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Merkel, και βρίσκεται στο 37% της πρόθεσης ψήφους, έναντι 22% για το SPD, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid.
Υπολογίζω σε "ένα ειλικρινές ποσοστό"
Υπολογίζω σε "ένα ειλικρινές ποσοστό", είπε χτες το βράδυ σε συνέντευξή της στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεπτικό δίκτυο (ARD) η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), το οποίο ξεκίνησε σήμερα στην πόλη Εσσεν της Βόρειας Ρηνανίας -Βεσταφαλίας.
Από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας θα κριθεί κατά την Deutsche Welle με πόση αυτοποπεποίθηση θα κατέλθει στις εθνικές εκλογές του 2017για να διεκδικήσει και πάλι την καγκελαρία. Ας σημειωθεί ότι στο προηγούμενο συνέδριο η καγκελάριος Merkel είχε εκλεγεί πρόεδρος με 97%.
Οι παρατηρητές αμφιβάλλουν όμως ότι η Merkel θα καταφέρει να επανεκλεγεί με τόσο μεγάλο ποσοστό, ιδίως λόγω του προσφυγικού, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει μείζον θέμα διαμάχης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Και τούτο διότι δεν είναι μόνον το αδελφό βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) το οποίο ασκεί δριμύτατη κριτική στην πολιτική της στο θέμα αυτό, αλλά και διότι η βάση του κόμματος είναι διασπασμένη επ΄αυτού. Σε ορισμένες μαλιστα τοπικές συνδριάσεις του Χριστιανοδημοκρτικού κόμματος (CDU) την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν σύνεδροι οι οποίοι ζήτησαν ακόμα και την παραίτησή της λόγω της προσφυγικής της πολιτικής, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Το σχέδιο-πρόταση για τις προεκλογικές θέσεις του CDU θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη, Σε αυτό προτείνεται μια σαφής απόρριψη της αύξησης των φόρων και μια αυστηρότερη πολιτική ασύλου. Για το προσφυγικό δεν υιοθετήθηκε πάντως η πρόταση να απελαύνονται ακόμα και ασθενούντες πρόσφυγες , των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίπτεται, εντός ολίγων ημερών αλλά υιοθετήθηκε η πρόταση να απελαύνονται εντός εβδομάδων. Ο ίδιος o Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πέτερ Τάουμπερ τάχθηκε μάλιστα υπέρ "του μέτρου" στο ζήτημα αυτό.
Στη συνέντευξή της στο ARD H Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε μάλιστα το έλλειμμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το οποίο δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη: "Ολοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μαι καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Ολοι συμφωνούμε στην καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν την προσφυγιά. Στο θέμα όμως της κατανομής των προσφύγων υπάρχουν ακόμα μεγάλα προβλήμτα και αυτό πρέπει να αλλάξει", τόνισε η Merkel, η οποία τάχθηκε υπέρ της υπομονής ως προς την αντμετώπισή του. Δεν είναι "το πρώτο θέμα για το οποίο πρέπει να εργαστεί η Ευρώπη περισσότερο από ένα χρόνο" για να το επιλύσει, είπε χαρακτηριστικά.
Η Merkel υπογράμμισε επίσης στο δεύτερο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο (ZDF), ότι το κόμμα της θα πάει στις εκλογές χωρίς να ανακοινώσει εξαρχής ποιό κόμμα θα μπορούσε να είναι ο κυβερνητικός της εταίρος σε ενδεχόμενο μετεκλογικό συνασπισμό εφόσον τις κερδίσει. Ομως "το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποκλείουμε το Κόμμα Εναλακτική για την Γερμανία (AfD) και σε καμμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με την Αριστερά", τόνισε.
Για το ενδεχόμεενο μετεκλογικού συνασπισμού με τους Πράσινους, η Merkel είπε στο ZDF: "Γνωρίζετε ότι συζητάμε από το 2013 με τους Πράσινους, ο προεκλογικός αγώνας σχεδιάζεται έτσι ώστε να γίνουμε όσο το δυνατόν ισχυρότεροι, για να μην μπορεί να κυβερνήσει κανείς χωρίς εμάς."
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ