Μείωση των επιτρεπόμενων εθνικών ορίων για εκπομπές ρύπων το 2030, ψήφισε το ΕΚ

Μείωση των επιτρεπόμενων εθνικών ορίων για εκπομπές ρύπων το 2030, ψήφισε το ΕΚ

Τη μείωση των επιτρεπόμενων εθνικών ορίων για τις εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη έως το 2030, ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές, υπερψηφίζοντας έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων.

Την έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 499 ψήφους υπέρ, 177 κατά και 28 αποχές, εισηγήθηκε η Βρετανή ευρωβουλευτής Τζούλι Γκίρλινγκ, από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εισηγήτρια, 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην ΕΕ οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Την τελευταία δεκαετία, ίσως είχαμε επικεντρωθεί υπερβολικά στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και παραμελήσαμε την ποιότητα του αέρα», δήλωσε με την παρέμβασή της στην Ολομέλεια. «Η σημερινή πρόταση δεν είναι η τέλεια λύση, αλλά θα οδηγήσει κατά πολύ στη βελτίωση της υγείας των πολιτών μας», προσέθεσε.

Η εν λόγω πρόταση είναι το αποτέλεσμα της επανεξέτασης της ενωσιακής πολιτικής για την προστασία της ατμόσφαιρας και αποτελεί μέρος της δέσμης διατάξεων της νέας ενωσιακής νομοθεσίας.

Η εισηγήτρια αναγνώρισε ότι κατά την τελευταία τριετία το ζήτημα της ποιότητας του αέρα, σε συνδυασμό με το σκάνδαλο της Volkswagen και τους ρύπους των οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, έχει ιδιαίτερα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, όπως και τις πολιτικές ηγεσίες.

Με τη νέα νομοθεσία προβλέπεται η σταδιακή εφαρμογή αυστηρότερων υποχρεώσεων μείωσης των εκπομπών έως και το 2030 για τους τέσσερις ατμοσφαιρικούς ρύπους: το διοξείδιο του θείου, το οξείδιο του αζώτου, τις πτητικές οργανικές ενώσεις εκτός του μεθανίου και της αμμωνίας, και των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων.

Το μεθάνιο, οι εκπομπές του οποίου προέρχονται από τη γεωργία και τους τομείς αποβλήτων και ενέργειας, εξαιρείται από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογία της έκθεσης «η συμπερίληψη των δεσμεύσεων για τη μείωση του μεθανίου θα ήταν προβληματική για τον αγροτικό τομέα, διότι ως ένα αέριο του θερμοκηπίου καλύπτεται ήδη από προηγούμενη απόφαση μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ