Ένα χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής Τask Force για τη βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με το μεταναστευτικό στα νησιά σε ένα κοινό πιλοτικό έργο με τις ελληνικές αρχές, συνεχίζεται η πρόοδος στην κατασκευή εγκαταστάσεων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, αναφέρει με ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Μετά τη δέσμευση της Επιτροπής να βελτιώσει την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και να δημιουργήσει κατάλληλες και αδιάβροχες εγκαταστάσεις που θα πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2020, υπογράφηκε συμφωνία 121 εκατ. ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στόχος ήταν η δημιουργία νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Πολλαπλών Σκοπών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Τον Απρίλιο του 2021, η επιχορήγηση επεκτάθηκε με επιπλέον 155 εκατ. ευρώ.
Στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω η κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής προχωρά γρήγορα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, το νέο κέντρο στη Σάμο θα είναι έτοιμο για χρήση. Οι τελικές προσφορές για τον διαγωνισμό στη Λέσβο και τη Χίο ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. Η κατασκευή θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο, μόλις υπογραφεί σύμβαση με τον νικητή. Εν τω μεταξύ, οι σκηνές στο προσωρινό στρατόπεδο στη Λέσβο αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από 200 κοντέινερ και οι άνθρωποι μετακινούνται σταδιακά.
Μαζί με τις προσπάθειες αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού στα νησιά, τα νέα κέντρα θα εξασφαλίσουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για νέες αφίξεις και θα υποστηρίξουν τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης.
Με τα περισσότερα έργα να έχουν ολοκληρωθεί, το νέο κέντρο της Σάμου θα ανοίξει τις πόρτες του σε λίγες μόνο εβδομάδες.
Η μεταφορά ατόμων από το τρέχον κέντρο υποδοχής στη Σάμο στο νέο κέντρο προγραμματίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Το τρέχον κέντρο θα κλείσει.
Μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) και τον Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η Task Force για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης έχει συμμετάσχει στη διαδικασία, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για την κάλυψη των βασικών αναγκών και τα πρότυπα υποδοχής της ΕΕ και τη διασφάλιση αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης.