Στον Άρειο Πάγο μετέβη σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την αντεισαγγελέα Ανηλίκων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «σκοπός της συνάντησης ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου φιλοξενούμενου του παραρτήματος αποθεραπείας παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί βία, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η κ. Μιχαηλίδου, με τη μηνυτήρια αναφορά της, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου όσο και άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες».
Η υφυπουργός, αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, δήλωσε: «Μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον εις βάρος των πλέον ευάλωτων. Είμαι εδώ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, για να επαναλάβω τη στράτευσή μου και τη στράτευσή μας ως κυβέρνηση στη μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης. Ως Πολιτεία, δεν μένουμε μόνο στην καταγγελία.
Με τη θέσπιση του ν. 4837/2021, πριν από δύο μήνες, προχωρήσαμε ήδη στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το λευκό Ποινικό Μητρώο ως απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας για όλους όσοι φροντίζουν παιδιά και θεσμοθετήσαμε τον υπεύθυνο προστασίας σε κάθε δομή παιδικής φροντίδας. Παράλληλα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προχωράμε στη σύσταση μικτών κλιμακίων που θα διενεργήσουν ελέγχους σε όλες τις δομές παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων, σε όλη τη χώρα».