«Δύο ταχυτήτων» είναι το μήνυμα των επιστημόνων προς τους πολίτες, σε αυτό το στάδιο όπου ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε προς την αποκλιμάκωση των μέτρων αλλά ταυτόχρονα παραμένουμε σε επιφυλακή, καθώς η υπο-παραλλαγή Ο2 έχει αλλάξει λίγο τα δεδομένα δημιουργώντας πολλά κρούσματα στην κοινότητα και πολλά ενεργά κρούσματα, σχεδόν 200.000, στην επικράτεια.
Έτσι, λοιπόν, σε αυτό το τοπίο με το 84% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να είναι εμβολιασμένο, το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών να είναι εμβολιασμένο και ένα σημαντικό ποσοστό άνθρωπο να έχει κάνει και την απαραίτητη τρίτη δόση που θωρακίζει την προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον και της υπο-παραλλαγής Ο2, οι επιστήμονες της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων στέλνουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα για τους πολίτες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν κάνει την τρίτη δόση. Βέβαια, ταυτόχρονα χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτούς που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και για όλες τις ευπαθείς ομάδες.
«Για τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, η λοίμωξη του κορονοϊού είναι μία πλήρως διαχειρίσιμη νόσος η οποία δεν προκαλεί αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Τα περισσότερα περιστατικά νοσούν ήπια η ασυμπτωματικά και υπάρχει μία μικρή αύξηση των εισαγωγών κυρίως στις κλινικές covid», λέει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης
Τα κρούσματα είναι πολλά και κάποιοι άνθρωποι θα κολλήσουν αλλά εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουνε κάνει και την τρίτη δόση δεν θα κινδυνέψουν εκτός κι αν ανήκουν σε ειδικές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, είναι το μήνυμα που στέλνει από τη δική του τη μεριά ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική για τους ανθρώπους που δεν ανήκουν στον πληθυσμό των πλήρως εμβολιασμένων, έτσι λοιπόν ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέει πως είναι μεγάλο λάθος να λάβουν το μήνυμα πως η πανδημία τελείωσε όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και ειδικά όσοι είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλή εγρήγορση και όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους με το πρώτο σύμπτωμα που θα τους οδηγήσει στο να κάνουν τεστ και να διαπιστώσουν πως είναι θετικοί στον κορονοϊό.
Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά βρίσκονται σε μία πορεία εκτόνωσης - έχουμε μπροστά μας τις διακοπές του Πάσχα με τις εκκλησίες, τα τραπεζώματα και τις μετακινήσεις στο χωριό και γι’ αυτό άλλωστε οι ειδικοί της επιτροπής δεν έδωσαν το πράσινο φως για την άμεση χαλάρωση των τελευταίων μέτρων και κυρίως για την κατάργηση της χρήσης της μάσκας μέσα και για την κατάργηση της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Περιμένουν να περάσει και το διάστημα του Πάσχα να έχει βελτιωθεί μέχρι τότε ο καιρός, για να δώσουν τότε το σινιάλο της τελικής αποκλιμάκωσης.
Στο μεταξύ από τη δική του τη μεριά ο υπουργός Yγείας Θάνος Πλεύρης επισημαίνει ότι υπάρχει μία τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ομογενοποιηθεί η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης να μην είναι διαφορετικής διαρκείας για κάθε χώρα πράγμα που σημαίνει ότι στο μεν πιστοποιητικό εμβολιασμού η ισχύς του θα ανέρχεται στο 9μήνο ενώ στα πιστοποιητικά νοσήσεις η ισχύς του θα ανέρχεται στο 6μηνο. Πιστοποιητικά νόσησης είχαν αρκετοί συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν προλάβει να κάνουν μία δόση εμβολίου και νόσησαν, ενώ όσοι έκαναν κανονικά τον εμβολιασμό τους και κόλλησαν κορονοϊό πριν κάνουν την τρίτη δόση έχουν εκδώσει κανονικά πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ένα από τα θέματα που μένει να λυθεί είναι τι γίνεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πολιτών (αλλοδαπών και Ελλήνων ομογενών από τις Ηνωμένες Πολιτείες) καθώς η ελληνική πλατφόρμα δεν τα αναγνωρίζει και δεν μπορεί να τα μετατρέψει σε ισχύον πιστοποιητικό. Η μόνη διαθέσιμη λύση για όσους έρχονται από την Αμερική, είναι να απευθυνθούν στην ελβετική πλατφόρμα η οποία έχει τέτοια υπηρεσία μετατρέπει δηλαδή το αμερικανικό πιστοποιητικό εμβολιασμού -των ανθρώπων που έχουν ολοκληρώσει ολόκληρο τον εμβολιασμό τους και την τρίτη δόση στις ΗΠΑ- σε ελβετικό πιστοποιητικό το οποίο αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα και από τα συστήματα ελέγχου στην Ελλάδα.