Μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια διαδήλωσαν σήμερα στο Μπανγκλαντές για να διαμαρτυρηθούν για το πρόγραμμα επαναπατρισμού τους στη Μιανμάρ, από την οποία αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των διώξεων του στρατού.
Οι Ροχίνγκια φώναξαν συνθήματα και κρατούσαν πανό ζητώντας να τους δοθεί υπηκοότητα στη Μιανμάρ, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλειά τους προτού επιστρέψουν στην Πολιτεία Ραχίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ροχίνγκια διαμένουν σε τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων στο νότιο Μπανγκλαντές. Περίπου 665.000 εξ αυτών έφυγαν από τη Μιανμάρ μετά τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από μια στρατιωτική εκστρατεία, την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση».
Η Ντάκα και η Ναϊπιντάου συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για τον επαναπατρισμό των προσφύγων που έφτασαν στο Μπανγκλαντές μετά τον Οκτώβριο του 2016 με χρονικό ορίζοντα τα δύο χρόνια, κάτι που αφορά 750.000 ανθρώπους. Η διαδικασία ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Θέλουμε ουδέτερες ζώνες στην Αρακάν (την Πολιτεία Ραχίν) πριν τον επαναπατρισμό», δήλωσε ο Μοχιμπουλάχ, διαδηλωτής μιλώντας στο AFP από την περιοχή Κοξ Μπαζάρ.
«Θέλουμε μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ στην Αρακάν. Θέλουμε θεμελιώδη δικαιώματα και υπηκοότητα. Δεν θέλουμε επαναπατρισμό χωρίς εγγυήσεις», πρόσθεσε.
Η μεγαλύτερη κοινότητα απάτριδων στον κόσμο, αφού τους στερήθηκε η υπηκοότητα της Μιανμάρ το 1982, οι Ροχίνγκια είναι θύματα διακρίσεων στη χώρα τους, όπου το 90% των κατοίκων είναι βουδιστές.
Το πρόγραμμα επαναπατρισμού των Ροχίνγκια αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους ειδικούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Εκτιμούν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Πολιτεία Ραχίν και ζητούν ο επαναπατρισμός να γίνει σε εθελοντική βάση.
Πολλοί πρόσφυγες στο Μπανγκλαντές έχουν επισημάνει ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ, κάνοντας λόγο για σφαγές, μαζικούς βιασμούς και πυρπολήσεις χωριών.
Στο μεταξύ επικεφαλής των μουσουλμάνων προσφύγων έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο με αιτήματα τα οποία θέλουν να ικανοποιήσει η Μιανμάρ προτού ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού.
Έξι γηραιοί πρόσφυγες Ροχίνγκια, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν 40 χωριά από την Πολιτεία Ραχίν, παρουσίασαν τον κατάλογο των αιτημάτων τους σε δημοσιογράφο του Reuters στον καταυλισμό προσφύγων Κουτουπαλόνγκ, όπου διαμένουν περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι.
Στην αίτηση, που είναι γραμμένα στα βιρμανικά, επισημαίνεται ότι κανένα μέλος της μειονότητας των Ροχίνγκια δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Μιανμάρ, αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα αυτά.
Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται η παροχή υπηκοότητας στους Ροχίνγκια και η καταγραφή τους στις αναγνωρισμένες εθνοτικές ομάδες της Μιανμάρ. Οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες ζητούν επίσης να πάρουν πίσω τη γη που τους ανήκε όπως και τα σπίτια, αλλά και να ανοικοδομηθούν τα τεμένη και τα σχολεία τους.
Παράλληλα επιθυμούν να λογοδοτήσει ο στρατός για τις ωμότητες που έχει διαπράξει και να αφεθούν ελεύθεροι από τη φυλακή «οι αθώοι Ροχίνγκια» που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών.
Εξάλλου περισσότεροι από 100 Ροχίνγκια έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές από την Τετάρτη, με πολλούς ακόμη να περιμένουν για να διασχίσουν τον ποταμό Ναφ.
Οι νεοαφιχθέντες δήλωσαν ότι έφυγαν από τη Μιανμάρ εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του στρατού στο χωριό Σέιν Γιν Πιν και διηγήθηκαν ότι οι στρατιώτες συγκεντρώνουν όλους τους νεαρούς άνδρες, αλλά και ότι ανακάλυψαν πτώματα σε μια λίμνη και ένα δάσος.
Δήλωσαν ότι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας της πείνας, αφού κρύφτηκαν στα σπίτια τους επί ημέρες, χωρίς να μπορούν να πάνε στα χωράφια τους να εργαστούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP