Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στη Μ. Βρετανία γεννά σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες φόβους πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ίδιο….παλιρροϊκό κύμα που ορθώνεται ψηλότερα, ώρα με την ώρα στο Λονδίνο. Η εφιαλτική εκτίμηση του Βρετανού υπουργού Υγείας πως τα πραγματικά ενεργά κρούσματα του νέου στελέχους στη χώρα ανέρχονται σε 200.000 την ημέρα δίνει το στίγμα μιας ασύλληπτης δυναμικής η οποία μπορεί να χαρακτηρίσει το επόμενο κύμα, που θα οφείλεται στην Όμικρον.
Σύμφωνα με το ECDC ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο διπλασιάζεται κάθε 2-3 ημέρες ενώ στη δεδομένη συγκυρία το 50% των κρουσμάτων κορονοϊού στο Λονδίνο είναι κρούσματα της Όμικρον, άρα το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος μέσα σε λίγα 24ώρα έχει ήδη επισκιάσει το στέλεχος Δέλτα και το έχει υπερκεράσει κατά 50%.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Ο» επί Βρετανικού εδάφους είναι 4713, και συνεπώς μπροστά σε αυτά τα μεγέθη και αυτή τη δυναμική υπερμετάδοσης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόλις 10 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα βρετανικά νοσοκομεία είναι ηλικίας από 18-85 ετών και έχει καταγραφεί ένας επιβεβαιωμένος θάνατος σε κρούσμα της Όμικρον -με τα στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνουν την εικόνα που μας μεταφέρουν οι ειδικοί και από τη Νότιο Αφρική, μια εικόνα μιας υπερμεταδοτικής λοίμωξης, που ωστόσο έχει κατά κανόνα ήπια συμπτωματολογία, όπως εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Βίκυ Κατσαούνου, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.
Η ειδικός προσθέτει πως αυτή η συμπεριφορά των ιών κατά τις συνεχείς κι αλλεπάλληλες μεταλλάξεις δεν μας εκπλήσσει, συχνά τα στελέχη που προκύπτουν προκαλούν πιο ήπια νόσο, ενώ στην ερώτηση που όλοι έχουμε στο μυαλό μας-αν δηλαδή μας συμφέρει που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την Όμικρον ή όχι, η αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Βίκυ Κατσαούνου και ο πνευμονολόγος-φυματιολόγος Χαράλαμπος Μόσχος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» απαντούν με μια δόση χιούμορ πως: «θα μας συνέφερε να μην υπήρχαν άλλες μεταλλάξεις και η πανδημία να σταματούσε εδώ.
Προφανώς δυστυχώς αυτό δεν θα συμβεί και όπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Πέτρος Μπακάκος, η πανδημία μέχρι τώρα δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει, οπότε δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις με μεγάλη αίσθηση σιγουριάς. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε μέσω των εκπροσώπων του ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την πανδημία είναι να εμβολιαστεί το 100% του Παγκόσμιου πληθυσμού στέλνοντας το μήνυμα ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να αυξηθεί και στα φτωχά κράτη που είναι χαμηλή αλλά και στα εύπορα κράτη της Δύσης που είναι σχετικά υψηλή.
Στο δεύτερο ερώτημα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους, αν το κύμα της Όμικρον θα καταφέρει να ανορθωθεί και στη χώρα μας εν τω μέσω των γιορτών κι αν θα φέρει (πρόσθετη) αναταραχή χριστουγεννιάτικα, ο πνευμονολόγος- φυματιολόγος Χαράλαμπος Μόσχος επιμελητής Α ΕΣΥ στο νοσοκομείο Σωτηρία απαντά καθησυχαστικά πως η Αθήνα δεν είναι μια πολυπολιτισμική μητρόπολη σαν το Λονδίνο-εδώ τα μεγέθη (πληθυσμιακά και ταξιδιωτών) είναι μικρότερα και συνεπώς δεν θα δούμε επικράτηση της Όμικρον μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες.
Θα έχουμε ένα «παράθυρο» στην επιδημιολογική εξέλιξη για πιο ήρεμες γιορτές και κάποια στιγμή η Όμικρον θα επικρατήσει όπως άλλωστε αναμένεται να κάνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά αυτή η επικράτηση δεν θα συμβεί μέσα σε 24 ή 48 ώρες. Σε ό,τι αφορά την ανύψωση τείχους προστασίας από την Όμικρον, οι δύο δόσεις του εμβολίου δεν αρκούν, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας Βίκυ Κατσαούνου και η 3η δόση είναι απαραίτητη με νέα μελέτη να δείχνει ότι με τις δύο δόσεις εξασφαλίζεται προστασία 70% έναντι της σοβαρής νόσησης, ενώ με την 3η δόση η προστασία αυξάνεται πάνω 90% και τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυξάνονται κατά 25 φορές.
Αν θα χρειαστούν κι άλλες δόσεις, 4η δόση ή 5η δόση, ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Πέτρος Μπακάκος απαντά πως δεν το γνωρίζουμε και πως για τον γενικό πληθυσμό μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται τέτοια ανάγκη, ενώ πιθανώς θα χρειαστούν πρόσθετη boost δόση τα άτομα με ανοσοκαταστολή όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι και οι καρκινοπαθείς. Για το αν θα κάνουμε «συντήρηση» στην πρόκληση ανοσίας έναντι του κορονοϊού με ετήσιο εμβόλιο αναθεωρημένο (στο μοτίβο του αντιγριπικού εμβολιασμού) και αν θα έχουμε ένα «υπέρ» εμβόλιο που θα προσφέρει προστασία και από όλους ιούς (θα είναι δηλαδή συνδυαστικό για γρίπη και κορονοϊό), ο Πέτρος Μπακάκος απαντά ότι δεν το βλέπει πολύ πιθανό σαν εξέλιξη, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο νοσήματα με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, καθώς ο κίνδυνος βαριάς νόσησης είναι διαφορετικός, όπως και ο κίνδυνος διασωλήνωσης, με τον πνευμονολόγο Χαράλαμπο Μόσχο να λέει πως «πάλι για τον κίνδυνο της γρίπης μιλούσαμε αλλά περιστατικά ξανά δεν είδαμε. Κάτι μεμονωμένα περιστατικά συγκυτιακού ιού μονάχα….»