Ν. Δένδιας: Η χώρα χρειάζεται βιομηχανία, χρειάζεται βιομηχανική πολιτική

Ν. Δένδιας: Η χώρα χρειάζεται βιομηχανία, χρειάζεται βιομηχανική πολιτική

Η χώρα χρειάζεται βιομηχανία, η χώρα χρειάζεται βιομηχανική πολιτική» τόνισε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός, Νίκος Δένδιας, μιλώντας το μεσημέρι, στο συνέδριο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Δυστυχώς, για δεκαετίες, η σημασία της παραγωγής εξαγώγιμων και εμπορεύσιμων αγαθών υποβαθμίστηκε» σημείωσε ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στις πολιτικές που εμπόδισαν στο παρελθόν και στα αίτια που σήμερα εμποδίζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας και στην ανάγκη να υπάρξει μια πιο αναπτυξιακή βιομηχανική πολιτική.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, από το περίπου 16% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2020 και στο ποσοστό που καταλαμβάνει η εγχώρια βιομηχανία ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, που, όπως είπε, «πιάνουμε, δεν πιάνουμε το 10% του ΑΕΠ» και επεσήμανε τη «στασιμότητα» που έχει επιδειχθεί σε αυτόν τον τομέα.

«Βαριά βιομηχανία της Ελλάδας δεν είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, αλλά είναι υπηρεσίες. Η χώρα χρειάζεται βιομηχανία, η χώρα χρειάζεται βιομηχανική πολιτική» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα υψηλά κόστη της βιομηχανίας, κόστος δανεισμού, ενέργειας, φορολογική επιβάρυνση, κόστος εργοδοτικών εισφορών και άλλους παράγοντες, που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά της.

Επικαλέστηκε επίσης, μια σειρά από εκθέσεις για την Ελλάδα που δείχνουν «υστέρηση σε κρίσιμους δείκτες» της χώρας, σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητά της (Έκθεση Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ), αλλά και στην προσαρμογή της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία. 

Τόνισε ότι «η υπερφορολόγηση πρέπει να σταματήσει» και να βελτιωθούν οι πολιτικές για την αναβάθμιση της βιομηχανίας και για την ανάπτυξη γενικότερα.

«Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι αν δεν υπάρξει αναπτυξιακή έκρηξη η χώρα θα αντιμετωπίσει όχι μόνο οικονομικό, αλλά και ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Επίσης, εδώ είμαστε στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορεί ο φόρος των επιχειρήσεων, σε ελάχιστη απόσταση από εδώ, να είναι στο 10%, σε μια ώρα απόσταση. Δεν γίνεται στην Ελλάδα, με 25.000 ευρώ αποδοχές ενός εργαζόμενου, να στοιχίζει στον εργοδότη του 46.000 ευρώ, όταν ο ίδιος εργαζόμενος με τον ίδιο μισθό θα κόστιζε στον εργοδότη του 31.000 ευρώ» είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Ποιες λοιπόν θα είναι οι παρεμβάσεις ενός “έξυπνου” κράτους; Πρώτον, να ενισχύσουμε την έρευνα, όσον αφορά την ανάπτυξη και τη διασύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και τη βιομηχανία».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας βρίσκεται «παρκαρισμένη» στο υπουργείο Παιδείας και συνέχισε: «Με αυτό το πλάνο δεν μπορούμε να πάμε πάρα πολύ μακριά». «Βεβαίως, πρέπει να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις και στην αγορά των προϊόντων» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. 

Ο κ. Δένδιας τόνισε, ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και μια νέα εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. «Όμως, το παρόν κυβερνητικό σχήμα δεν φαίνεται να μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας» είπε και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε, ούτε «έτοιμα» σχέδια που θα διευκόλυναν επενδύσεις, που είχαν ήδη προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είπε.

Ακόμη και στο πεδίο των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, είπε, πχ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, στο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιουνκέρ, «η κυβερνητική αναποτελεσματικότητα στερεί από την οικονομία τους πόρους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε, πιο συγκεκριμένα, στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, που, όπως είπε, ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί και στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

«Αν δεν ρυθμιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για τη χώρα για να ανακάμψει. Καμία απολύτως» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση που μέμφεται τη ΝΔ γιατί είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα, ο κ. Δένδιας μίλησε για «κλαυσίγελο» λέγοντας ότι «η ΝΔ νεοφιλελεύθερο κόμμα δεν υπήρξε ποτέ» και σημείωσε ότι τώρα που έχει στην ηγεσία της «τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει μια σαφή φιλελεύθερη παράδοση» αλλά ακολουθεί την ουσία της πολιτικής «των προηγούμενων αρχηγών μας, Σαμαρά, Καραμανλή και των ιστορικών αρχηγών της παράταξης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και σε ό,τι αφορά την κριτική που ακούγεται πολλές φορές από επιχειρηματίες, ως «ενόχληση» για τις πολιτικές που εκπορεύονται από την πρωτεύουσα, πρόσθεσε: Όχι να κοιτάμε με ενόχληση προς το νότο, αλλά να κοιτάξουμε με απόλυτη αυτοπεποίθηση προς τον βορρά». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μετέφερε τους χαιρετισμούς της τομεάρχου Ανάπτυξης της ΝΔ και πρώην υπουργού της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς, ενώ είχε προγραμματιστεί αρχικά να μιλήσει στη θέση του, λόγω προσωπικού προβλήματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ