Θερμή ήταν η συνάντηση μεταξύ του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και του Ελβετού ομολόγου του Ινιάτσιο Κάσσις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση εστιάσθηκε στις εξελίξεις στα κυπριακά ύδατα, σχετικά με τις οποίες ο Ν. Δένδιας ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις τονίζοντας ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν άμεσα και η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του.
Περαιτέρω, ενημέρωσε τον Ελβετό ΥΠΕΞ ότι θα συναντηθεί προσεχώς με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, με τον οποίο αναμένει να έχει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, τονίζοντας παράλληλα ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση.
Από την πλευρά του, ο Ελβετός ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ν. Δένδια για τις πρόσφατες επαφές του στη Λευκωσία, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της Ελβετίας για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο.
Τόνισε, δε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.
«Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τις προϋποθέσεις για μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή διότι υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που ανησυχούν, οξύνουν τα πνεύματα και εκνευρίζουν», τόνισε και επισήμανε: «Συνεπώς, θα έπρεπε να καταφέρουμε πρωτίστως να μιλήσουμε για το πως θα επιτυγχάναμε να παύσουν να υφίστανται αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Και από αυτό το σημείο θα μπορούσαν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό προσπαθώ να καταλάβω σε αυτό το ταξίδι».
Σε αυτό, όπως εξήγησε ερωτηθείς ο κ. Κάσσις, συνίστατο και ο στόχος της περιοδείας του σε Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε χθες, σε Αθήνα και Άγκυρα, την οποία θα επισκεφθεί μεθαύριο. «Ο στόχος της τριπλής επίσκεψής μου συνδέεται με την ανάγκη της Ελβετίας να έχει μια ειρηνική και ασφαλή κατάσταση στη Μεσόγειο. Στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια στο οποίο εμπλέκονται η Ελλάδα και η Τουρκία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, ήθελα να δω με τα μάτια μου ποιο είναι το πρόβλημα και να ακούσω από τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα ποια είναι η θέση τους. Αλλά και για τον λόγο, επίσης, ότι η Ελβετία τα περασμένα χρόνια προσέφερε τις καλές της υπηρεσίες στην αναζήτηση μιας λύσης».
Περαιτέρω, ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό και μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Ι. Κάσσις στη Σάμο, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και στη σημασία της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί πρωτίστως στις ρίζες της. Συναφώς, ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε να εξάρει σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελβετία σε αφρικανικές χώρες προέλευσης μεταναστών/προσφύγων.
Τέλος, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων διμερών σχέσεων, ενώ η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ελβετίας.