Συνέχεια στην κόντρα της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη δίνει ο Νίκος Φίλης που χαρακτήρισε ως «αρνητική έκπληξη» την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικές τις αλλαγές που έφερε στη διδασκαλία των Θρησκευτικών ο ίδιος όταν ήταν υπουργός Παιδείας.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής σημείωσε ότι πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» ωστόσο όπως ενημέρωσε, από την απόφαση δεν κινδυνεύει το μάθημα των νέων Θρησκευτικών στα σχολεία.
Ο κ. Φίλης απέδωσε την απόφαση αυτή του ΣτΕ σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος και εξήγησε ότι το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ΄Δημοτικού ως την Γ' Λυκείου.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το Σύνταγμα δε λέει ότι αυτό το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση και υπογράμμισε σχετικά ότι «το ΣτΕ υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών. Πρόκειται για σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που επικαλείται η απόφαση δε λέει ότι τα θρησκευτικά πρέπει να είναι ομολογιακό μάθημα αλλά αντίθετα ότι πρέπει να διδάσκονται όλα τα δόγματα και να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας».
Επιπλέον η απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Φίλης, «μετατρέπει το ΣτΕ από ένα ανώτατο πολιτειακό όργανο σε ένα όργανο που αποφασίζει για την εκπαίδευση και ένα όργανο που δογματίζει δηλαδή αποφασίζει ποιο δόγμα είναι».
«Το μάθημα των νέων Θρησκευτικών θα συνεχίσει όπως διαβεβαίωνει και το υπουργείο Παιδείας» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει πως «φαντάζομαι ότι όποιες αλλαγές γίνονται σε κάθε μάθημα δεν θα πηγαίνουν στο ΣτΕ, είναι ένας πολύ ολισθηρός δρόμος αυτός».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ως «μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης και κατήχησης στα σχολεία».
Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης κληθείς, μεταξύ άλλων, να σχολιάσει το επίμαχο ζήτημα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει αρκετές φορές το ζήτημα για τη φυσιογνωμία της Ελλάδας, αν δηλαδή θα είναι μια Ελλάδα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών» ή θα είναι πραγματικά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα προσπαθήσει να ορθοποδήσει.
«Αυτό το δίλημμα μπαίνει και ξαναμπαίνει με χίλιες δυο μορφές και αφορμές, τέθηκε κι εχθές με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, η οποία είναι προφανώς ένα σήμα, ένα μήνυμα αναδίπλωσης, αναχρονιστικής αναδίπλωσης σε ένα κεντρικό ζήτημα στο οποίο η πολιτεία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εκπαίδευση και όχι την κατήχηση στα σχολεία», υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης.
Φωτογραφία: Intime News