Ν. Χουντής: Απόπειρα επανάληψης του «πειράματος Ελλάδα»

Ν. Χουντής: Απόπειρα επανάληψης του «πειράματος Ελλάδα»

Αν σκοπεύει να επαναλάβει το «πείραμα Ελλάδα» «ασκώντας πολιτικές πιέσεις σε χώρες, μέσω της απειλής επιβολής προστίμων, ώστε να ληφθούν μέτρα λιτότητας», ρωτά τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χουντής στην ερώτησή του μνημονεύει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, «κατηγόρησε την Κομισιόν “ότι εφαρμόζει με ελαστικότητα το Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνοντας στη Γαλλία άλλα 2 χρόνια να μειώσει το έλλειμμά της, παρατείνοντας την απόφαση για επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία και αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των Διαδικασιών Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ιταλία”, καθώς επίσης, και τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο ότι η Κομισιόν “πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις Συνθήκες”».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Χουντής σημειώνει ότι «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Κομισιόν σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία και την Ισπανία στις αρχές Ιουλίου, εφόσον δεν ληφθούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των δύο χωρών», κατά εφαρμογή των κανόνων της Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΟΝΕ και ρωτά την Επιτροπή εάν «σκοπεύει να επαναλάβει το “πείραμα Ελλάδα” ασκώντας πολιτικές πιέσεις σε χώρες, μέσω της απειλής επιβολής προστίμων, ώστε να ληφθούν μέτρα λιτότητας».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει εάν «έχει εξετάσει τις επιπτώσεις της επιβολής προστίμων στις, δοκιμαζόμενες από την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια Λιτότητας, οικονομίες και κοινωνίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», καθώς επίσης, εάν «έχει δεχτεί προτάσεις από το Eurogroup ή/και το ECOFIN για την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης και την αυτόματη επιβολή προστίμων από ανεξάρτητο θεσμό, όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ