Μήνυμα διατήρησης της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενότητας και καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη διαδικτυακή τελετή ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance - IRHA), για έναν χρόνο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο νέος πρόεδρος του IRHA, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης.
«Η καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω σεμιναρίων και δράσεων για εκπαιδευτικούς και μαθητές, που ρίχνουν φως στις τραγικές στιγμές του Ολοκαυτώματος, αποτελεί καίρια στρατηγική που ήδη υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», επισήμανε η κ. Κεραμέως.
Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με κεντρικό θέμα το Ολοκαύτωμα.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου, διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών κάθε έτος, και οι πρωτεύσαντες συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας που περιλαμβάνει την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας.
Το τελευταίο σχολικό έτος έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό 304 μαθητές, εκ των οποίων 120 βραβεύτηκαν και πρόκειται να ταξιδέψουν στο Μουσείο του Άουσβιτς μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
«Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός συμμετοχών είναι ενδεικτικός του μεγάλου ενδιαφέροντος εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας για έρευνα, μάθηση και διεύρυνση των προοπτικών, καθώς και για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες και τη σταθερή αφοσίωση των εκπαιδευτικών για την υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών προς τον κοινό μας στόχο: να εξαλειφθεί το μίσος και η μισαλλοδοξία και να αγκαλιαστεί η διαφορετικότητα και η ισότητα για όλους.», κατέληξε η κ. Κεραμέως.