«Έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που δρομολόγησε τις εξελίξεις και τη μέθοδο για κάτι που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας και θα πρέπει να γίνει δεκτό και με όρους ευρείας συναίνεσης στο πολιτικό σύστημα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Μιλώντας στον Real FM σχετικά με την επέκταση των 12 μιλίων από την Ελλάδα και τις απειλές εκ μέρους της Τουρκίας, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «έχουμε πάρα πολύ άξιους διπλωμάτες και δρομολογείται μια διαδικασία που είναι η απολύτως ενδεδειγμένη».
Σχετικά με την προφυλάκιση του Γ. Παπαντωνίου και για το αν θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τάχθηκε απόλυτα υπέρ της αυστηροποίησης των ελέγχων, κάνοντας λόγο για «μια καινούργια ιστορική φάση».
Ο Ν. Παππάς είπε ότι αυτό δεν ήταν μια περίπτωση, αλλά «ο τρόπος λειτουργίας των πραγμάτων» που διόγκωσε το χρέος και έθεσε τις βάσεις για την κρίση στη χώρα. «Είχαμε έναν τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «που στην καρδιά του είχε τη διαπλοκή και τη συγκάλυψη» συμπληρώνοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για δικαστική υπόθεση του 2003 η οποία γιγαντώθηκε και με αφορμή τις τότε αποκαλύψεις για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ πρόσθεσε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία και με τη συνταγματική αναθεώρηση, «να ενισχύσουμε μέτρα για τη διαφάνεια και να συμφωνήσουμε ότι τα περιουσιακά μας στοιχεία δεν είναι προσωπικά δεδομένα. Οφείλουμε να είμαστε υποκείμενα ελέγχου. Παίρνουμε αποφάσεις που επηρεάζουν τα πράγματα και η πορεία των περιουσιακών μας στοιχείων οφείλει να είναι πεντακάθαρη» τόνισε.
«Κάποιοι είχαν την αίσθηση του ακλόνητου και της παντοδυναμίας και δεν μπορούσε να τους περάσει από το μυαλό ότι κάποια στιγμή η Ελβετία θα έδινε στοιχεία και οι δικαστές δεν θα κάλυπταν άλλο υποθέσεις» ανέφερε ο Ν. Παππάς κάνοντας λόγο για εμβάσματα μη εξηγήσιμα. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται στο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και σε άλλες υποθέσεις που ελέγχονται (σ.σ. στον χώρο της Υγείας) «γιατί ο κόσμος περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις».
Απαντώντας σχετικά με τη δήλωση του Γ. Παπαντωνίου περί "δόγματος Πολάκη'''' ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του, ωστόσο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία αναπαράχθηκε από εκπρόσωπο πολιτικού χώρου, αναφερόμενος στην πρωινή τοποθέτηση βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής στην ΕΡΤ. «Η κα Κεφαλίδου και το Κίνημα Αλλαγής οφείλουν να ανακαλέσουν» ανέφερε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ κάνοντας λόγο για μη ενδεδειγμένες αντιδράσεις.
Απαντώντας για τον χρόνο των εκλογών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο Π. Καμμένος και οι βουλευτές του δεν θα στηρίξουν μια πρόταση δυσπιστίας και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ζωή αυτής της κυβέρνησης» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα έχουν κλείσει σημειώνοντας ότι «μπήκε ταφόπλακα στα σχέδια όσων νόμιζαν ότι με το Μακεδονικό θα προκαλούσαν κυβερνητική κρίση και όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι πολίτες θα πείθονται ότι η συμφωνία είναι υπέρ της Ελλάδας».
Με αφορμή δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Κλ. Ρέγκλινγκ και του Γ. Ντάισελμπλουμ και απαντώντας αν θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «τα πράγματα πηγαίνουν καλά και θα έχουμε τη δυνατότητα να μην περικοπούν οι συντάξεις. Μερικοί προσπαθούν μονίμως να εκμαιεύσουν δηλώσεις από αξιωματούχους και να παράξουν ένα αρνητικό κλίμα. Αυτή η περίοδος κλείνει οριστικά και ο Νοέμβρης και Δεκέμβρης θα έχουν πολλές θετικές οικονομικές ειδήσεις» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ. Ο Ν. Παππάς πρόσθεσε ότι θα γίνουν πράξη όσα έχουν εξαγγελθεί, συμπληρώνοντας ότι το η περικοπή των συντάξεων δεν είναι ένα διαθρωτικό μέτρο, για αυτό και υπάρχει η δυνατότητα να μην εφαρμοστεί χωρίς να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ