ΝΑΤΟ: Θα εξετασθεί "ιδιαίτερα σοβαρά" το αίτημα της Τουρκίας

ΝΑΤΟ: Θα εξετασθεί "ιδιαίτερα σοβαρά" το αίτημα της Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει «ιδιαίτερα σοβαρά» κάθε αίτημα που θα του υποβληθεί αναφορικά με την παροχή βοήθειας στην προσφυγική κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής του, Jens Stoltenberg, έπειτα από τις δήλωσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας ότι αναζητούν βοήθεια στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους διακινητές ανθρώπων.   

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το αίτημα σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, έπειτα από το αίτημα της Γερμανίας και της Τουρκίας για την προσφορά βοήθειας στη φύλαξη των τουρκικών ακτών.

«Πιστεύω ότι θα εξετάσουμε ιδιαίτερα σοβαρά το αίτημα από την Τουρκία και άλλους συμμάχους, αναφορικά με τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ ώστε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση και όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο στην Τουρκία», δήλωσε ο J. Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας δήλωσε ότι έχει συζητήσει ήδη για το θέμα με τους υπουργούς της Τουρκίας και της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί «τεράστια ανησυχία για όλους μας».   

«Περιμένω οι υπουργοί (Άμυνας) να συζητήσουν το αίτημα της Τουρκίας και μετά να συμφωνήσουμε σχετικά με το πώς μπορούμε μετά να συνεχίσουμε», πρόσθεσε. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αστυνόμευση των τουρκικών ακτών, ώστε να αποτρέψει τους διακινητές να ωθούν μετανάστες με υπερφορτωμένες βάρκες στην επικίνδυνη διάβαση προς την Ελλάδα.

Αλ. Τσίπρας: «Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα»

«Οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε στην Τουρκία.

Τα παραπάνω ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. "Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής" ανέφερε.

Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείς για τη χτεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μερκελ στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Πλήρης κάλυψη στην Τουρκία από ΗΠΑ για τις προσφυγικές ροές

- ΚΚΕ: Επικίνδυνη εξέλιξη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην φρούρηση των συνόρων στο Αιγαίο