Σημαντικές αλλαγές, που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη φυσιογνωμία του υπερχρεωμένου Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), περιλαμβάνει το σχέδιο διάταξης το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στα μέλη των ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και των τεσσάρων Ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ που αποτελούν ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού.
Οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών ΜΜΕ και κυρίως των εκδοτών, που επικεντρώνουν τις επικρίσεις τους στην επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους, έξι εκδοτικές εταιρείες προανήγγειλαν προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ανάμεσα στα άλλα τα εξής: «Κάνουν όμως τεράστιο λάθος όσοι θεωρούν ότι με έναν νέο, μη αναλογικό και ανταποδοτικό φόρο θα λυθεί το πρόβλημα. Για τις επιχειρήσεις του έντυπου τύπου η επιβολή του νέου φόρου επί του τζίρου τους θα οδηγήσει στην βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμό τους. Οι εταιρείες που έμειναν όρθιες δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, τελεία και παύλα. Όσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, θα μειώσει δραματικά το πολύ μικρό ποσοστό που τους απομένει από την διαφημιστική δαπάνη η οποία πηγαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες ξένες εταιρείες».
Σύμφωνα με το σχέδιο διάταξης, στον διευρυμένο Οργανισμό εντάσσονται (με κάποιες λίγες εξαιρέσεις) «όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής, εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων ή γραφεία Τύπου».
Επίσης, ασφαλίζονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη οι συνταξιούχοι του Οργανισμού. Όσον αφορά στο εφάπαξ, υπάγονται σε αυτόν υποχρεωτικά «όσοι ήταν ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ ή είχαν ήδη ασφαλιστεί για την παροχή αυτή σε κλάδο πρόνοιας ως την 15-9-2016».
Τέλος, σημειώνεται ότι στον ΕΔΟΕΑΠ θα ασφαλίζονται άμεσα και οι ιδιοκτήτες των παραπάνω ΜΜΕ.
Οι εισφορές
Οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δικαιούχων ορίζονται μηνιαίως στο 2,55% για τους ασφαλισμένους το και 4,55% για τους εργοδότες επί των πάσης φύσης τακτικών αποδοχών του εργαζόμενου. Η εισφορά των συνταξιούχων ορίζεται στο 5%.
Το ύψος της εισφοράς για την επικούριση ορίζεται σε 3,5% τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη. Η εισφορά για το εφάπαξ αντιστοιχεί στο 1% των τακτικών μηνιαίων αποδοχών.
Καθιερώνεται, επίσης, εργοδοτική εισφορά ύψους 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, που θα ισχύσει αναδρομικά από 1-1-2017.
Οι παροχές
Όπως αναφέρεται, το ύψος των παροχών καθορίζεται από το ΔΣ με βάση ετήσια αναλογιστική μελέτη. Μάλιστα, τονίζεται με σαφήνεια ότι «οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου δαπανών, όπως καθορίζεται από την αναλογιστική μελέτη, απαιτεί ομόφωνη απόφαση του ΔΣ».
Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν άμεσα μειώσεις στις παροχές, οι οποίες πιθανότατα θα συνεχίζονται κάθε χρόνο και δεν θα μπορούν να αναιρεθούν, καθώς η ομοφωνία προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες θα συμμετέχουν με ένα μέλος στο 11μελές πλέον ΔΣ (έναντι 9 μελών μέχρι σήμερα).
Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο, το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και αφού έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή των νέων μελών, οφείλει εντός έξη μηνών να οργανώσει εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ -ενώ σε 15 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου, ο υπουργός θα ορίσει δύο νέα μέλη στο υπάρχον ΔΣ (έναν εκ των εργοδοτικών οργανώσεων και ένα εκ των εργαζομένων) ώστε αυτό να γίνει άμεσα 11μελές.