Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε σήμερα ότι θα επανεξετάσει μία “ανόητη συμφωνία” για την υποδοχή εκατοντάδων προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Αυστραλία, μετά το θυελλώδες τηλεφώνημα που είχε το σαββατοκύριακο με τον πρωθυπουργό Malcolm Turnbull.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post”, η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Malcolm Turnbull εξελίχθηκε σε άγριο καβγά, με συνέπεια τον άδοξο τερματισμό του τηλεφωνήματος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, ότι το τηλεφώνημα που έγινε το προηγούμενο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο ειλικρίνειας. Ωστόσο, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για μία “ιδιωτική” συζήτηση, η οποία απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων διεθνώς.
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας ανέφερε ότι ο Trump χαρακτήρισε το τηλεφώνημα αυτό με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, μίας χώρας που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς σύμμαχους των ΗΠΑ, “το χειρότερο που είχε μέχρι τώρα.” Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε στην Αυστραλία από τις δηλώσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον για την εφαρμογή “εξονυχιστικών ελέγχων” στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για την επανεγκατάσταση μεταναστών.
Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής με την Αυστραλία συμφωνήθηκε στα τέλη του 2016, από την πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, μετά την πρακτική στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε το Σίδνεϊ στους Αμερικανούς στρατιώτες για τους πολέμους τόσο του Αφγανιστάν, όσο και του Ιράκ. “Το πιστεύετε; Η κυβέρνηση Obama συμφώνησε να υποδεχτεί χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί συνέβη αυτό; Θα μελετήσω αυτή την ανόητη συμφωνία,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Trump στο Twitter αργά χθες το βράδυ.
Στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να επανεγκαταστήσει περισσότερους από 1.250 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο και διαμένουν στα ειδικά κέντρα που έχουν οργανωθεί για τη φιλοξενία τους, στον Ειρηνικό. Σε ανταπόδοση, η Αυστραλία θα επανεγκαταστήσει πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.
Η ανάρτηση που έκανε ο Trump στο Twitter, ενισχύει περαιτέρω το κλίμα ανησυχίας για την εφαρμογή της συμφωνίας, ιδίως μετά την υπογραφή του ειδικού προεδρικού διατάγματος για τους μετανάστες που υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα. Το διάταγμα προβλέπει την αναστολή εφαρμογής προσφυγικών προγραμμάτων από τις ΗΠΑ, αλλά και την απαγόρευση εισόδου σε αμερικανικό έδαφος ταξιδιωτών από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.
Τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που έχει οργανώσει η Αυστραλία σε νησιά του Ειρηνικού έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από τον ΟΗΕ, ενώ αρκετοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, αλλά και το Ιράν.
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλέστηκε στο δημοσίευμά της υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το τηλεφώνημα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Trump είπε στον Turnbull, ότι είχε συνομιλήσει με τέσσερις διεθνείς ηγέτες το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin, αλλά και του Μεξικανού ομολόγου του Enrique Pena Nieto. Ωστόσο, ο Trump τόνισε στο Turnbull ότι η δική τους τηλεφωνική επικοινωνία “ήταν η χειρότερη με διαφορά.”
Το τηλεφώνημα ήταν προγραμματισμένο να έχει διάρκεια μίας ώρας, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα, διακόπηκε από τον Trump μετά από 25 λεπτά, όταν ο Turnbull προσπάθησε να επεκταθεί και σε άλλα θέματα, όπως, η Συρία. Ο Trump περιέγραψε την συμφωνία ως “τη χειρότερη που είχε δει,” ενώ κατηγόρησε την Αυστραλία ότι προσπαθεί “ να εξαγάγει τους επόμενους βομβιστές της Βοστόνης.”
Ωστόσο, ο Turnbull δήλωσε ότι πιστεύει πως η αναφερόμενη συμφωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. “Οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται με ειλικρίνεια, ευγένεια και ιδιωτικά. Εάν δείτε αναφορές γι'' αυτές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο,” δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας κατά τη γενικότερη άποψη φαίνεται να προκάλεσε ενόχληση στον Turnbull, ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου έχει οριακή πλειοψηφία μετά την περιπετειώδη εκλογική διαδικασία του 2016. “Ο κύριος Turnbull θα πρέπει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εγκυρότητα του δημοσιεύματος,” δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στο Περθ ο Bill Shorten, ηγέτης των Εργατικών που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Πέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας, το ουσιαστικό ζήτημα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Αυστραλίας είναι η στρατηγική σημασία της συνεργασίας τους για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, αλλά και της ευημερίας, στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ