Για το μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας και τη συμβολή του Ομίλου στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, μίλησε ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ψηφιακής οικονομίας. Παράλληλα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό workshop για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στο εργασιακό περιβάλλον, με ομιλήτρια την Διευθύντρια Business Partner Operations Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου ΟΤΕ, κα Έλενα Στάσση.
Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην επίδραση του μετασχηματισμού του ΟΤΕ στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όπως ανακοινώθηκε, το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει και σε ακαδημαϊκή έρευνα με αντικείμενο: «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Τηλεπικοινωνίες: η αξιολόγηση της εμπειρίας για το κράτος, την οικονομία και τους καταναλωτές. Η περίπτωση του ΟΤΕ».
Κατά την παρουσίασή του ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στον επιτυχή μετασχηματισμό του Ομίλου ΟΤΕ από πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική εταιρεία, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Αλλάζοντας την κουλτούρα του και υιοθετώντας πελατοκεντρική φιλοσοφία, κατάφερε να εδραιωθεί ως ο ηγέτης της αγοράς. Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης: «Η κουλτούρα αλλαγής αποτελεί πλέον κομμάτι του DNA του Ομίλου ΟΤΕ. Με όραμα, στρατηγική, συνεργασία και συγκεκριμένους στόχους πετύχαμε το μετασχηματισμό του Ομίλου σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας, που λειτουργεί σε ένα πολύ ανταγωνιστικό ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αυτό μας επιτρέπει να υλοποιούμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο, για να φέρουμε τις οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα». Όπως επισήμανε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για κάθε επιχείρηση ή οργανισμό που θέλει να συμμετέχει ισότιμα στην ψηφιακή εποχή. Για το λόγο αυτό, ο Όμιλος ΟΤΕ γίνεται παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας στην ψηφιακή εμπειρία των πελατών του, στην απλοποίηση των διαδικασιών του, αλλά και στην εκπαίδευση των ανθρώπων του. Παράλληλα, δημιουργεί τις υποδομές δικτύων που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία στην νέα ψηφιακή εποχή και βοηθά τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο να γίνουν πιο ψηφιακοί μέσα από μεγάλα έργα ICT.
Η κα Στάσση, μιλώντας στους φοιτητές που παρακολούθησαν το διαδραστικό workshop, σημείωσε πως οι παραδοσιακοί ρόλοι δίνουν τη θέση τους σε νέες ειδικότητες, ενώ και οι δεξιότητες που καλούνται να έχουν οι εργαζόμενοι, αλλάζουν. «Σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργείται, καλούμαστε όλοι να εξελισσόμαστε και να μαθαίνουμε διαρκώς νέα πράγματα. Να μην επαναπαυόμαστε ποτέ. Σε μια εποχή που κινείται με υψηλές ταχύτητες, θα πρέπει να «αγκαλιάσουμε» την τεχνολογία αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να διατηρήσουμε και όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν από αυτή, όπως τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη διαίσθηση και την ηθική».
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος και ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Ο Όμιλος ΟΤΕ ως case study για το Πανεπιστήμιο
Το Jean Monnet Centre of Excellence του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο δράσεων για τη διάχυση της γνώσης σχετικά με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκπονήσει ακαδημαϊκή έρευνα, με κεντρικό θέμα τη διαχρονική επίδραση του Ομίλου ΟΤΕ στην ελληνική οικονομία. Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα θα δώσει έμφαση στους κλάδους των Οικονομικών, Ευρωπαϊκών και Δημοσίων Πολιτικών, θα απαντήσει καίρια ερευνητικά ερωτήματα μέσω βιβλιογραφικής-θεωρητικής προσέγγισης, εμπειρικής έρευνας και συγκριτικής αξιολόγησης. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018. Ο Όμιλος ΟΤΕ θα καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία ως ένα πετυχημένο παράδειγμα εταιρείας με θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία.