Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» για την προοπτική της σύναψης συμφωνίας με την ΕΕ μετά το Brexit, σε συνέντευξή του στην Telegraph, ενώ αναμένεται να έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 15 Οκτωβρίου.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρο για αυτό που επιθυμούμε, επιθυμούμε μια συμφωνία όπως αυτή που έκλεισε (η ΕΕ) με τον Καναδά», επισήμανε ο Τζόνσον, προσθέτοντας: «Υπήρξαμε μέλη (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για 45 χρόνια και δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν θα μπορούσαν να κλείσουν την ίδια συμφωνία με εμάς, ως εκ τούτου είμαι αρκετά αισιόδοξος».
Να σημειωθεί πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που προβλέπεται να διεξαχθεί τη 15η Οκτωβρίου είναι η προθεσμία για βρεθεί συμφωνία για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη του έτους.
Τα επόμενα βήματα μπορεί να γίνουν σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η επικοινωνία αυτή έρχεται υπόψιν ύστερα από μια ακόμα εβδομάδα συνομιλιών για τις εμπορικές σχέσεις από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ.
«Θα πρέπει να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις. Αξίζει να εργαστούμε σκληρά γι’ αυτό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου όπου συζήτησε το θέμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Ο χρόνος εξαντλείται», πρόσθεσε.
Αξίζει να επισημανθεί πως χτες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι παραμένουν «όλες οι ευκαιρίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας παρά τις επίμονες αποκλίσεις. Εναπόκειται στους φίλους και εταίρους μας να επιδείξουν κοινή λογική».
«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτό εξαρτάται από τους φίλους μας», πρόσθεσε. «Κατέληξαν με τον Καναδά σε μια συμφωνία του είδους που θέλουμε, γιατί να μην κάνουν μαζί μας; Είμαστε τόσο κοντά, ήμασταν μέλη (της ΕΕ) επί 45 χρόνια. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας, αυτό εξαρτάται από αυτούς».
Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ότι ανησυχεί γιατί «έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου», προθεσμία που έχει θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.