Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν. «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία», αναφέρει σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.
Γίνεται έτσι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή Αρμενίων, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις. Είχε προηγηθεί χθες η πρώτη του επικοινωνία με τον Τ.Ερντογάν.
«Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αμερικανός πρόδερος, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που έγινε πριν από 106 χρόνια σήμερα.
Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από περίπου τριάντα χώρες αλλά απορρίπτεται ως τέτοια, κατηγορηματικά, από την Τουρκία.
Η δήλωση του Τζ. Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων έχεις ως εξής:
«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη γενοκτονία των Αρμενίων επί Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα της Meds Yeghern (σ.σ όρος των Αρμενίων για τη γενοκτονία), έτσι ώστε εκείνες οι φρικαλεότητες να μην ξεχαστούν ποτέ. Και θυμόμαστε, προκειμένου να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες του τις μορφές.
Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και αντοχή, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών, οι Αρμένιοι μετανάστες συνέβαλαν ώστε να εμπλουτίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτό τον πόνο. Το κάνουμε αυτό, όχι για να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ πια.
Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε τα μάτια μας στο μέλλον - στον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένα κόσμο που δεν στιγματίζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που έγινε 106 χρόνια από σήμερα.»
Διαβάστε ακόμα:
Κυρ. Μητσοτάκης: Μαζικό και συστηματικό έγκλημα η Γενοκτονία των Αρμενίων
Τι σηματοδοτεί η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν
Ποιοι περιμένουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων;
N. Πασινιάν για δήλωση Μπάιντεν: Πολύ ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια