Ο ΟΗΕ αποφάσισε αναστολή της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία, στη Γενεύη

Ο ΟΗΕ αποφάσισε αναστολή της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία, στη Γενεύη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα αποφάσισε χθες να αναστείλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες λέγοντας ότι "έπειτα από μια πρώτη εβδομάδα προπαρασκευαστικών συνομιλιών, κατέληξα ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, όχι μόνον από εμάς, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές" και έριξε το μπαλάκι στις μεγάλες δυνάμεις της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας, οι οποίες θα συναντηθούν στις 11 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ αρνήθηκε να μιλήσει για "αποτυχία" και σημείωσε απλώς ότι όρισε την 25η Φεβρουαρίου για μια επανάληψη των συνομιλιών.

Ωστόσο αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι ο Μιστούρα ανέστειλε τις συνομιλίες λόγω της κλιμάκωσης της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία, η οποία αποσκοπεί στην ταπείνωση της αντιπολίτευσης.

"Νομίζω ότι ο ειδικός απεσταλμένος αποφάσισε να αναστείλει τις συνομιλίες επειδή ο οργανισμός δεν θέλει να συνδεθούν με τη ρωσική κλιμάκωση στη Συρία, το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπονομευτούν εντελώς οι συνομιλίες", σημείωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος αυτός του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα στο πεδίο των μαχών, ο συριακός στρατός έσφιξε κι άλλο σήμερα τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες στην πόλη του Χαλεπιού, την πρώην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μετά τον αποκλεισμό της κύριας αρτηρίας τροφοδοσίας της πόλης, σε μια νέα επιτυχία που καρπώνεται το συριακό καθεστώς από την έναρξη της επέμβασης της Μόσχας στη σύγκρουση, στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η επίθεση των συριακών στρατευμάτων, τα οποία υποστηρίζονται από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές και μαχητές της λιβανικής Χεζμπολάχ, υποστηρίχθηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς από τα ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 320 πλήγματα από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου χθες ότι δεν τίθεται θέμα να σταματήσει η Μόσχα τους βομβαρδισμούς προτού "ηττηθούν πραγματικά" οι "τρομοκρατικές" ομάδες.

Οι δυνάμεις της Δαμασκού, υποστηριζόμενες από τη σύμμαχό τους Ρωσία, πραγματοποιούν ταυτοχρόνως μια σημαντική στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι, στον βορρά, καθιστώντας στην πράξη μάταιες οποιεσδήποτε συνομιλίες στο διπλωματικό μέτωπο, σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία καταδίκασαν τα πλήγματα αυτά και συνέδεσαν το ναυάγιο της διαδικασίας της Γενεύης με την κατάσταση στο πεδίο.

"Η συνέχιση της επίθεσης των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος --με την ενίσχυσή τους από τα ρωσικά πλήγματα --κατά ζωνών που ελέγχει η αντιπολίτευση (...) έδειξε σαφώς την επιθυμία να αναζητηθεί μάλλον μια στρατιωτική λύση παρά να επιτραπεί να υπάρξει μια πολιτική λύση", σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Γαλλία κατήγγειλε και αυτή "την ωμή επίθεση που πραγματοποιεί το συριακό καθεστώς με την υποστήριξη της Ρωσίας". Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι "δραματικές συνθήκες" στο πεδίο "στερούν το νόημα" των συνομιλιών στη Γενεύη "στις οποίες ούτε το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ ούτε οι υποστηρικτές του δεν επιθυμούσαν καταφανώς να συμβάλουν καλή τη πίστη, τορπιλίζοντας ως εκ τούτου τις ειρηνευτικές προσπάθειες".

Λονδίνο

Μια διάσκεψη δωρητριών χωρών για τους πρόσφυγες ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο με την ελπίδα να υπάρξει τουλάχιστον κάποια πρόοδος σε ανθρωπιστικό επίπεδο, την επομένη της αναστολής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη.

Ηγέτες από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα προσπαθήσουν στη διάσκεψη αυτή στη βρετανική πρωτεύουσα να συγκεντρώσουν 9 δισεκατομμύρια δολάρια για τους 18 εκατομμύρια Σύρους που έχουν πέσει θύμα του πολέμου στη χώρα τους, με την ελπίδα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση που βαραίνει τις χώρες υποδοχής, από τη Μέση Ανατολή ως την Ευρώπη.

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ήδη για την παροχή επιπρόσθετων 1,2 δισεκατομμυρίων στερλινών ως το 2020 για να βοηθήσει τα θύματα της σύγκρουσης στη Συρία.

"Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να ανταποκριθούμε στην κρίση αυτή και τα χρειαζόμαστε τώρα", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το δράμα των Σύρων, οι δωρητές θα πρέπει να φανούν πιο γενναιόδωροι απ''ό,τι ήταν το 2015, όταν μόνον 3,3 δισεκατομμύρια είχαν συγκεντρωθεί ενώ χρειαζόντουσαν 8,4.

Η διάσκεψη αυτή στο Λονδίνο στην οποία μετέχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αρχίζει μόλις μερικές ώρες μετά την αναστολή από τον ΟΗΕ των ενδοσυριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, οι οποίες διακόπηκαν θεωρητικά ως τις 25 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ