Ο Rajoy αρνείται να συναντηθεί με τον Puigdemont

Ο Rajoy αρνείται να συναντηθεί με τον Puigdemont

Έτοιμος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι σε ισπανικό έδαφος, δήλωσε ο αυτονομιστής πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont, εισπράττοντας όμως την άρνηση του Mariano Rajoy.

Ειδικότερα, μιλώντας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την επικράτηση των αποσχιστικών κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Puigdemont είπε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον κ. Rajoy στη βελγική πρωτεύουσα ή σε άλλη ευρωπαϊκή τοποθεσία, αλλά όχι επί ισπανικού εδάφους, όπου άλλωστε κινδυνεύει με σύλληψη λόγω έρευνας για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Puigdemont έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στην ιβηρική χώρα χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Επιπλέον, τόνισε ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα αρχίζει μία «νέα εποχή» για την Καταλονία. Οι κάλπες έδωσαν στις τρεις μεγαλύτερες αποσχιστικές παρατάξεις 70 έδρες σε σύνολο 135 στην τοπική Βουλή, που σημαίνει πως οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία εάν καταφέρουν να συνεργαστούν.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την πρόταση του Puigdemont, ο Mariano Rajoy δήλωσε ότι αρνείται να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνομιλήσει με τους νικητές των εκλογών, το κόμμα των Ciudadanos.

Οι καταλανοί αυτονομιστές συνεχίζουν να χάνουν σε υποστήριξη, αλλά λιγότερο από όσο θα θέλαμε, πρόσθεσε ο Mariano Rajoy, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Καταλονία εισέρχεται σε μία περίοδο διαλόγου και δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα κάνει μία προσπάθεια για να συνομιλήσει με τη νέα καταλανική κυβέρνηση.

Πρωταρχική ευθύνη όλων των κομμάτων είναι να εργασθούν από κοινού για την επανόρθωση της κατακερματισμένης περιοχής της Καταλονίας, είπε. Τέλος, προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε κίνηση για την παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

 

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς