Ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης συμφώνησε τελικά να μετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, την επίσημη έναρξη των οποίων κήρυξε χθες ο ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου η αντιπροσωπεία της αναμένεται απόψε.
"Φθάνουμε απόψε στη Γενεύη", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) Μόνζερ Μάχους από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, διευκρινίζοντας ότι η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από 15 διαπραγματευτές, ότι περίπου 20 άλλοι αντιπρόσωποι της HCN θα είναι επίσης παρόντες, ότι ο συντονιστής της HCN Ριάντ Χιτζάμπ θα μετάσχει στην αντιπροσωπεία αυτή αργότερα σήμερα και ότι οι επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία θα αρχίσουν "ίσως αύριο".
Έπειτα από διαβουλεύσεις τεσσάρων ημερών στο Ριάντ, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, στη οποία μετέχουν οι βασικοί εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης και συριακές ένοπλες οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να λάβει μέρος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας ότι πηγαίνει στη Γενεύη κυρίως για συνομιλίες με τον Στάφαν ντε Μιστούρα.
Η HCN στέλνει στην Ελβετία "30 έως 35 άτομα", δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης. Η αντιπροσωπεία αναμένεται στη Γενεύη απόψε, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, ''Ασαντ αλ Ζοάμπι, στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τη συμμετοχή μελών της HCN. "Έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αρχίσουν τις συνομιλίες, ίσως την Κυριακή", δήλωσε αργά χθες στη Γενεύη.
Η HCN, η οποία συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο στο Ριάντ, αρνείτο να μετάσχει στις συνομιλίες στην Ελβετία λόγω της καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, με τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και τις πολιορκίες συριακών πόλεων να συνεχίζονται. Ωστόσο η αντιπολίτευση έλαβε εγγυήσεις για ορσμένα θέματα "από τον ΟΗΕ και άλλους παράγοντες", δήλωσε η Φάραχ Ατάσι, προσκείμενη στην HCN, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της HCN διευκρίνισε στο Sky News Arabia ότι ο συνασπισμός έλαβε εγγυήσεις κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, που αφορούν την εφαρμογή των ανθρωπιστικών μέτρων όπως προβλέπονται στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και να υπάρξει πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στις πολιορκημένες περιοχές.
Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία χαιρέτισαν την απόφαση της HCN να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις και αναφέρθηκαν στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Όλα πρέπει να γίνουν για να δοθεί η ευκαιρία για μια πολιτική επίλυση" της συριακής σύγκρουσης, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ισχνές ελπίδες
Ο ΟΗΕ αποφάσισε την έναρξη των συνομιλιών χθες, παρά την απουσία της HCN και ο Στάφαν ντε Μιστούρα συνάντησε την 15μελή αντιπροσωπεία της Δαμασκού της οποίας ηγείται ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι.
Η συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ "προπαρασκευαστική" σηματοδότησε τη συμβολική έναρξη ενός ενδοσυριακού διαλόγου, ο οποίος διεξάγεται έπειτα από διεθνείς πιέσεις και αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες.
Οι μεγάλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι Σύροι θα συμφωνήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει προκαλέσει τον θάνατο 260.000 και πλέον ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων από τον Μάρτιο του 2011.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, που καταρτίστηκε στο πλαίσιο ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο, οι Σύροι πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα μεταβατικό όργανο, αρμόδιο για τη διοργάνωση εκλογών με χρονικό ορίζοντα τα μέσα του 2017.
Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΟΗΕ δίνει έμφαση στις έμμεσες συνομιλίες, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεδριάζουν σε διαφορετικές αίθουσες και τους απεσταλμένους να μετακινούνται μεταξύ των δύο αιθουσών.
Η ελπίδα για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι μικρή, λόγω του εξαιρετικά περίπλοκου θέματος.
Η τύχη του προέδρου Άσαντ είναι το πιο δύσκολο θέμα: η αντιπολίτευση ζητεί την απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία μόλις σχηματιστεί μια μεταβατική αρχή, κάτι που αρνούνται το καθεστώς και οι βασικοί σύμμαχοί του, η Ρωσία και το Ιράν.
Οι δυτικές δυνάμεις, οι οποίες εδώ και καιρό ζητούν την αποχώρηση του προέδρου της Συρίας, επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που θεωρούν ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή.
Από τον Αύγουστο του 2014, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία. Χθες, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσης επιδρομές στη Συρία.
Από το φθινόπωρο, και η Ρωσία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές, έπειτα από αίτημα της Δαμασκού, με βομβαρδισμούς εναντίον οργανώσεων ανταρτών στη Συρία. Οι επιδρομές αυτές βοήθησαν τη Δαμασκό να ανακαταλάβει εδάφη, ενισχύοντας έτσι τη θέση της στις διαπραγματεύσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ