Ο Trump καλεί την Κίνα να λύσει το πρόβλημα της Β. Κορέας - Το θέμα μας είναι η Ταϊβάν, απαντά ο Xi

Ο Trump καλεί την Κίνα να λύσει το πρόβλημα της Β. Κορέας - Το θέμα μας είναι η Ταϊβάν, απαντά ο Xi

Ο Donald Trump προέτρεψε σήμερα τον κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, να εργαστεί σκληρά για την επίλυση του προβλήματος της Βόρειας Κορέας, ενώ απαίτησε ταυτόχρονα τη συμβολή της Ρωσίας για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση «δυνητικά δραματική».

Από την πλευρά του, ο Xi ισχυρίστηκε ότι το πιο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον δεν είναι η Βόρεια Κορέα, αλλά η Ταϊβάν η οποία, σύμφωνα με την πάγια θέση της χώρας του, δεν είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά μέρος της κινεζικής επικράτειας. 

Έτσι, δημιουργήθηκε μια αίσθηση διαφωνίας όσον αφορά στα μεγάλα και εκκρεμή γεωπολιτικά ζητήματα στην περιοχή της ανατολικής Ασίας -κάτι σαν «δούναι και λαβείν», στο πλαίσιο του οποίου ο Xi διαμηνύει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα συναινέσει σε απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ στην περίπτωση που πάρει απτά ανταλλάγματα στην υπόθεση της Ταϊβάν. Μέχρι να συμβεί δε κάτι τέτοιο, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σημαντικές οικονομικές συμφωνίες, αξίας άνω των 250 δισ. δολαρίων. 

Οι δηλώσεις στη συνάντηση

«Καλώ την Κίνα να εργαστεί πολύ σκληρά» για το ζήτημα αυτό, τόνισε και προειδοποίησε ότι ο χρόνος είναι μετρημένος. «Η Κίνα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα εύκολα και γρήγορα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος και επέμεινε «ο χρόνος πιέζει, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Σημειώνεται ότι το 90% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνεται με την Κίνα και η Ουάσινγκτον θεωρεί πως το Πεκίνο διαθέτει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την άσκηση πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Trump απαίτησε επίσης για άλλη μια φορά από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Kim Jong-un. «Καλώ τη Ρωσία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά δραματικής κατάστασης», είπε, ενόψει και της συνάντησής του με τον Vladimir Putin στα τέλη της εβδομάδας, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στο Βιετνάμ.

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε «επιτυχή και ιστορική» την επίσκεψη Trump και δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε «σε ένα νέο ιστορικό ξεκίνημα». 

“Η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με αμοιβαίο σεβασμό, υπό την κοινή ωφέλεια κι ανταποδοτικότητα, δίνοντας έμφαση στην συνεργασία και υπό την διαχείριση και των έλεγχο των διαφορών,” δήλωσε ο Σι στην διάρκεια των συνομιλιών του, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που επισκέπτεται επίσημα στην Κίνα.

Πάντως, ο Trump δήλωσε πεπεισμένος ότι υπάρχει «λύση» στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. «Η συζήτησή μας σήμερα το πρωί ήταν εξαιρετική (...). Μιλήσαμε για τη Βόρεια Κορέα και πιστεύω, όπως κι εσείς, ότι υπάρχει μια λύση», ανέφερε στρεφόμενος προς τον κινέζο ηγέτη, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους.

Αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο Michael O''Hanlon του Brookings Institution, σημείωναν ότι ίσως ο Trump υποχρεωθεί να υιοθετήσει μια «πιο ευέλικτη στρατηγική διαπραγμάτευσης» με τους Κινέζους όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά είναι πιο μεσοπρόθεσμος στόχος, και ότι θα χρειαστεί πιθανόν μια «ενδιάμεση συμφωνία».

Αν ο Τραμπ δεν επιδείξει καμιά ευελιξία, το Πεκίνο μπορεί «να διστάσει» να εντείνει «την οικονομική πίεση που ασκεί» στην Πιονγκγιάνγκ, έκρινε ο O''Hanlon.

«Αγκάθι» το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί και το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών στις διμερείς συναλλαγές, το οποίος μάλιστα ο Trump είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα περιορίσει δραστικά.

Μάλιστα, μιλώντας στο Πεκίνο, ο Trump κατήγγειλε την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε άδικη, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν μέμφεται» το Πεκίνο επειδή έχει εμπορικό πλεόνασμα. Πρόσθεσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες οι διμερείς εμπορικές σχέσεις να γίνουν πιο δίκαιες, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συνήφθησαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 253,4 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για μια κοινή επένδυση ύψους 43 δισεκ. δολαρίων στην Αλάσκα με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο Xi υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα γίνει πιο ανοικτή και διαφανής για τις ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως αμερικανικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία που αποκαλείται «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος». Η πόρτα της Κίνας θα ανοίξει περισσότερο στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά ο κινέζος πρόεδρος.

AP Photo