Με απειλές προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για αναζήτηση ευθυνών και με εκκλήσεις για κινητοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να μπλοκάρει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης την οποία χαρακτηρίζει ως «κόκκινη γραμμή». Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι συνδικαλιστές.
Μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ταυτόχρονη διατήρηση του μάνατζμεντ από το ελληνικό δημόσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να συναντήσει τους συνδικαλιστές και να κηρύξει έναν ακόμη «ανένδοτο» ανάλογο με αυτούς του 2014 όταν και απειλούσε υποψήφιους επενδυτές πως θα χάσουν τα λεφτά τους αν μπουν σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Βάζοντας μπροστά την κοινωνία και επικαλούμενος ένα αόριστο φόβητρο αυξήσεων τις οποίες επιχειρεί να συνδυάσει με την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου επιτέθηκε στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές», ενώ προειδοποίησε το ΔΣ της ΔΕΗ «πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους», ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές». Διότι, είπε, «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται».
Επιπλέον, έκανε λόγο για «οργή και ματαίωση» με αφορμή την «εκχώρηση» του 17% της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα»: την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Είπε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να τα κρατήσουμε όλα» και «σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση τα δίνει όλα».
Ο Αλ. Τσίπρας απέρριψε τα επιχειρήματα ότι η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των κεφαλαίων της ΔΕΗ «για να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσει τα χρέη της», τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί εναλλακτικές λύσεις. «Αντί ένα αυστραλιανό fund συνταξιούχων να επενδύσει στο ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση 6%, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΕΦΚΑ», είπε, τονίζοντας ότι αντίστοιχα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου θα παρθεί κάποια πρωτοβουλία και με την ΑΜΚ της ΔΕΗ. Υπογράμμισε ότι στόχος θα έπρεπε να είναι «να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων. «Αυτό δεν συμβαίνει, και νομίζω ότι είναι απόδειξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε πως «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή με την ΑΜΚ «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει», ενώ κατήγγειλε «αιφνιδιασμό από την απόφαση της Διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση». Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», καθώς όπως τόνισε «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει».