«Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή της εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η απάντηση ήρθε όμως από τον... Προκόπη Παυλόπουλο.
Η κυβέρνηση έχει κρατήσει πίσω την υπογραφή τριών πρωτοκόλλων που αφορούν στη Βόρεια Μακεδονία με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δήθεν φοβάται εσωκομματικές αντιδράσεις στήνοντας ένα ακόμη αφήγημα περί της δεξιάς και της ακροδεξιάς της Ν.Δ.. Και όχι μόνο. Από την επομένη των εκλογών θέτει θέμα αναφορικά με το γεγονός πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών και την στηρίζει.
Τα όσα αναφέρει ο Προκόπης Παυλόπουλος (ο οποίος σημειωτέον ως πρόεδρος της Δημοκρατίας την περίοδο της προώθησης της συμφωνίας δεν είχε πάρει θέση) σε άρθρο του επιβεβαιώνουν στο έπακρο την πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εθνικό αυτό θέμα.
Εξηγώντας ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι σημαίνει μια υπαναχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας από τη συμφωνία και τις επιπτώσεις που έχει αυτή, ουσιαστικά δείχνει και τι θα σήμαινε, σε διεθνές επίπεδο, μια ανάλογη στάση από την πλευρά της Ελλάδας. Άλλωστε πρόκειται για μια διεθνή συμφωνίας που όπως είπε πρόσφατα και στο Mega ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά κράτη και όχι κυβερνήσεις.
Στο άρθρο του ο Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει ότι «Οι εντελώς πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προέκυψαν λόγω των αποτελεσμάτων των εκεί αυτοδιοικητικών εκλογών, θέτουν, από τώρα, σημαντικά ζητήματα για το μέλλον του πλήρους σεβασμού και της εξίσου πλήρους εφαρμογής, κατά το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεών της, της Συμφωνίας των Πρεσπών, μεταξύ Ελλάδας και της τότε Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της 17ης Ιουνίου 2018».
Αναλύοντας τις εξελίξεις ο Π. Παυλόπουλος, στον νομικό ιστότοπο constitutionalism.gr, δηλώνει τώρα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνει τα όσα δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί συμφωνίας που αν υπογραφεί δεν δύναται να ανατραπεί και σημειώνει προσεκτικά σε ένα σημείο του, 6254 λέξεων, άρθρου του τα εξής:
- Είναι μάλλον επιβεβλημένο η Ελλάδα να διαμηνύσει και προς τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και προς τ’ αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αν το Κράτος αυτό υιοθετήσει τέτοιες «επικίνδυνους ατραπούς» δεν μπορεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να προσδοκά οιασδήποτε μορφής πρόοδο ως προς την Ευρωπαϊκή του προοπτική.
- Επίσης, πρέπει ν’ αποκλεισθεί και οιαδήποτε πρόοδος ως προς την κύρωση, από τη Βουλή των Ελλήνων, των πρόσθετων πρωτοκόλλων συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το δεύτερο σημείο είναι ακριβώς αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το οποίο έχουν κάνει σημαία ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας να στηρίξουν το αφήγημα περί εσωκομματικών προβλημάτων στην κυβερνώσα παράταξη.
Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να σχολιάσει τη δήλωση του Γ. Οικονόμου με τον εξής τρόπο: «Σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης Ζάεφ που αποδέχθηκε την αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας στη Βόρεια Μακεδονία και ενώ οι ομοϊδεάτες του, αυτοί του VMRO, απειλούν να επαναφέρουν το Μακεδονία σκέτο και τον αλυτρωτισμό, ο κ Μητσοτάκης δια του εκπροσώπου του αντί να στείλει σαφές μήνυμα στήριξης της Συμφωνίας, κομπάζει ότι δήθεν δικαιώνεται που εδώ και δύο χρόνια την υπονόμευσε, με τη μη κύρωση των Μνημονίων.
Ποιών μνημονίων; Αυτών που διασφαλίζουν ότι ο εναέριος χώρος της γείτονος θα επιτηρείται από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τελικά επικίνδυνη μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας».
Και αναφέρεται σε αυτά που ο Προκόπης Παυλόπουλος ζητά να μην προχωρήσουν και να μην κυρωθούν από την Ελληνική Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είχε αποσαφηνίσει τη θέση του αναφορικά με το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και την πορεία της Βόρείας Μακεδονίας. Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της κύρωσης της είχε ξεκαθαρίσει τον Ιανουάριο του 2019 ότι: «Οφείλω να είμαι ειλικρινής αλλά και σαφής. Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού»
Έχει ζητήσει δε, και διαρκώς τονίζει την ανάγκη πλήρους τήρησης των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, προκρίνοντας με βάση τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν και την προοπτική της γείτονας χώρας στην Ε.Ε στο πλαίσιο της διεύρυνσης στην περιοχή των βαλκανίων και της απομάκρυνσής της από την ασφυκτική αγκαλία της Άγκυρας.
Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία καταρρίπτουν ένα ακόμη αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνουν στο κενό τις προσπάθειες του επικεφαλής του να διαμορφώσει μια ατζέντα που στηρίζεται στην πρόκληση προβλημάτων στο εσωτερικό της Ν.Δ. Όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η διαπραγμάτευσή του με τον Ζόραν Ζάεφ. Δίνουν όμως και ένα τέλος στις συνεχείς καταγγελίες αναφορικά με τα πρωτόκολλα που δεν έχουν υπογραφεί. Και μάλιστα δια χειρός Προκόπη Παυλόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος απέφυγε ως ΠτΔ να πάρει θέση. Ειπώθηκαν πολλά εκείνη την περίοδο με τον φανατικότερο εκ των υποστηρικτών του, τον Πάνο Καμμένο, να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Μάλιστα έχει αποφύγει και να σχολιάσει σχετικά ενώ είναι χαρακτηριστικό πως όταν στο παρελθόν του τέθηκε το ερώτημα αν έχει μετανιώσει για την υπογραφή της συμφωνίας αποχώρησε χωρίς σχετική δήλωση...