Μεγάλα και συνάμα ως ένα βαθμό αναπάντητα ερωτήματα διαγράφονται και φέτος, για μια ακόμη φορά, καθώς οι πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο που απειλεί ανθρώπινες ζωές, σπίτια, περιουσίες, και βεβαίως τον φυσικό μας πλούτο.
Μέχρι στιγμής στην ειδησεογραφία υπάρχουν τρεις σημαντικές αναφορές για εμπρησμούς, εκ των οποίων η μία αφορά τις φωτιές στην Ηλεία και η οι υπόλοιπες δύο την πρόσφατη φωτιά της Πεντέλης που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν σπίτια και περιουσίες και επισφραγίστηκε με το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας ενός συμπολίτη μας που είδε το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά.
Παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί, ο εμπρησμός (από αμέλεια ή πρόθεση) αποτελεί την βασική αιτία για τις σημαντικότερες πυρκαγιές.
Ανθρωπογενή τα αίτια για περισσότερες από 6 στις 10 πυρκαγιές
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στατιστικά στοιχεία του ιστότοπου dasarxeio.com:
Από τις 100 δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται στην Ελλάδα στις 26 πυρκαγιές δεν διακριβώνονται τα αίτια πρόκλησής τους, πλέον των 64 πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (εμπρησμό από αμέλεια και εμπρησμό από πρόθεση) και σχεδόν οι 10 οφείλονται σε τυχαία ή φυσικά αίτια
Στις 10 μεγαλύτερες σε καμένη έκταση δασικές πυρκαγιές για τις 4 και πλέον πυρκαγιές δεν εξακριβώνονται τα αίτια, ενώ περισσότερες από τις 6 πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια
Στους 100 δράστες για την πρόκληση ισάριθμων εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια) καταδικάζονται μόνον οι (12) κατηγορούμενοι αυτών
Στις κάθε είδους φυλακές κάθε χρόνο παραμένουν για το αδίκημα του εμπρησμού σε δάση ως κατάδικοι ή υπόδικοι (4) και σχεδόν όλοι τους είναι άνδρες
Ο διωκτικός μηχανισμός του ΠΣ (Δ.Α.Ε.Ε. και Ανακριτικά Γραφεία) είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικός και ανεπαρκής επιχειρησιακά για την πάταξη του εγκλήματος του εμπρησμού σε δάση (από πρόθεση και από αμέλεια). Ειδικά για το έτος 2021 (Α΄ εξάμηνο) συλλαμβάνεται στα όρια του αυτοφώρου 1 δράστης για κάθε 250 δασικές πυρκαγιές (αδικήματα)
Η φονικότερη δασική πυρκαγιά στην Ελληνική Ιστορία αλλά και η 2η παγκοσμίως στον 21ο αιώνα προκλήθηκε στην Βορειοανατολική Αττική (Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζάς – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι) στις 23 Ιουλίου 2018 από εγκληματική αμελή συμπεριφορά (καύση υπολειμμάτων κλαδιών) σε ημέρα που ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός (Κατηγορία 4) με αποτέλεσμα (102) νεκρούς και (58) σοβαρά εγκαυματίες.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι με βάση τα στοιχεία αυτά, για την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον ένα 64% των μεγαλύτερων και φονικότερων πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς.
Τα στοιχεία και η εισαγγελική έρευνα
Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα των ντοκουμέντων για τους πρόσφατους εμπρησμούς το οποίο ήταν θέμα μεγάλων και έντονων συζητήσεων, τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στα σημεία που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Πεντέλη δήλωσε ότι το σημείο και η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα.
Παράλληλα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς καθε κατευθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.
Στην Ηλεία από την Παρασκευή έχει συλληφθεί ένας ύποπτος για εμπρησμό από πρόθεση για τη μία από τις τρεις φωτιές, στα Άγναγτα Ηλείας, και αναμενόταν να προσαχθεί στον εισαγγελέα.
Μάλιστα καταζητείται άλλος ένας ύποπτος, ο οποίος φέρεται να είναι συνεργός του.
Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά της Πεντέλης, εκεί το πρώτο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη 21/7, δείχνει έναν μαυροντυμένο άνδρα να βάζει φωτιά σε ένα δένδρο στην περιοχή Χριστούπολη Σπάτων, δίπλα στην Παλλήνη και να φεύγει βιαστικά. Την πράξη αυτή επιβεβαιώνουν και οι αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά.
Ακόμη, αργά το βράδι της Παρασκευής, κυκλοφόρησε και άλλο βίντεο το οποίο καταγράφει μια ανεξήγητη έκρηξη σε κοντέινερ τα ξημερώματα της 20/7, σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από το δάσος, και ανάμεσα σε κατοικίες της Παλλήνης, την ώρα που επεκτείνονταν η φωτιά στην Πεντέλη.
Ασφαλώς, ο εντοπισμός, η σύλληψη και η παραδειγματική τιμωρία των δραστών δεν μπορεί να επαναφέρει τίποτε στην προτεραία κατάσταση. Όμως θα ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία και ενδεχομένως να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες.
Ας γίνει, λοιπόν, βαρύτερος ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τους εμπρηστές.