Η Ελβετία πληροί κατά τις ΗΠΑ και τα τρία κριτήρια για να χαρακτηριστεί χειραγωγός στην αναμενόμενη εδώ και καιρό έκθεση του αμερικανικού Treasury για τις πρακτικές που ακολουθούν στην αγορά συναλλάγματος οι κύριοι εμπορικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παραμένει στην ευχέρεια του αμερικανικού Treasury αν θα προχωρήσει επίσημα σε τέτοιο χαρακτηρισμό εν μέσω πανδημίας που έχει αναστατώσει τις ροές συναλλάγματος.
Αν το κάνει, η κίνηση δεν συνεπάγεται αυτόματες κυρώσεις αλλά με βάση την αμερικανική νομοθεσία η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Steven Mnuchin, επικεφαλής του Treasury στην κυβέρνηση Trump, θα συμπεριλάβει την Ελβετία στην έκθεση.
Και άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ταυλάνδη και η Ταιβάν έχουν υπερβεί τα τρία κριτήρια που λαμβάνει υπόψη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τον χαρακτηρισμό του χειραγωγού – πλεόνασμα άνω των $20 δις στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος που υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πάνω από 2% του ΑΕΠ.
Το να συμπεριληφθεί μια χώρα στη λίστα των χειραγωγών συναλλάγματος μπορεί να φέρει κυρώσεις, πράγμα που μεταφράζεται σε πίεση να μην εξασθενεί το νόμισμα της σε μεγάλο βαθμό η να επιτρέψει την ενδυνάμωση του. Στην περίπτωση της Ελβετίας, η ισοτιμία του φράγκου είναι το κύριο εργαλείο της για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.
Η κινήσεις της ελβετικής κεντρικής τράπεζας παρακολουθούνται στενά από τις ΗΠΑ μετά από παρεμβάσεις ύψους 90 δις ελβετικών φράγκων, η $101 δισ. στην αγορά συναλλάγματος το πρώτο εξάμηνο καθώς εισέρρεε ξένο νόμισμα στα ασφαλές λιμάνι του φράγκου εν μέσω πανδημίας.
Η Swiss National Bank υποστηρίζει εδώ και καιρό οτι δεν προσπαθεί να αποδυναμώσει το φράγκο για να κερδίσει εμπορικό αβαντάζ αλλά οτι στοχεύει να φρενάρει την ενδυνάμωση του φράγκου για να ελέγξει την απειλή του αποπληθωρισμού που δεν συνάδει με την πολιτική της για σταθερότητα των τιμών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ελβετική κεντρική τράπεζα SNB έχει μειώσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και οι αγορές εξακολουθούν να βλέπουν το φράγκο ως ένα από τα πλεόν υπερτιμημένα νομίσματα στον κόσμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά οτι το ελβετικό νόμισμα ήταν υπερτιμημέο κατά 13,5%-19,7% το 2019.
Αν χαρακτηριστεί χειραγωγός, η Ελβετία θα είναι η πρώτη χώρα που θα κατονομαστεί μετά την Κίνα το 2019, τότε που οι ένταση στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν. Μετά την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο φέτος, ο χαρακτηρισμός του χειραγωγού απεσύρθη και η ισοτιμία του γουόν ενδυναμώθηκε.
Η ροπή της ελβετικής κεντρικής τράπεζας στις παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί κεντρική προσέγγιση του διοικητή της Thomas Jordan.
Οι Ελβετοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν την κατάσταση στην Ουάσινγκτον, οτι δηλαδή το φράγκο ενδυναμώνεται λόγω παγκόσμιων πιέσεων και οτι η μικρή αλλά ανοιχτή οικονομία της Ελβετίας δεν έχει πολλούς τρόπους για να το αποτρέψει. Σίγουρα θα προσμένουν μεγαλύτερη κατανόηση από την νέα κυβέρνηση του Joe Biden.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι ροές στις πλατφόρμες συναλλαγών δείχνουν οτι τα hedge fund παραμένουν «ταύροι» όσον αφορά στις προοπτικές του ελβετικού φράγκου. Μεσοπρόθεσμα όμως, τα παράγωγα στην αγορά ισοτιμιών δείχνουν πιό ουδέτερα για την πορεία του.