Τόσο εν ενεργεία, όσο και πρώην αξιωματούχοι των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας στις ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μιας νέας σειράς κυβερνοεπιθέσεων από την Ρωσία στην διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο.
Με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη πολιτική πόλωση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, που προδιαγράφει τις συνθήκες διεξαγωγής της νέας προεκλογικής εκστρατείας, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν έχουν εντοπίσει κάποια δραστηριότητα από την Ρωσία που να στοχεύει τα ηλεκτρονικά συστήματα διεξαγωγής των εκλογών, μεταδίδει το ABC News επικαλούμενο τις δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με αρμοδιότητα στην κυβερνοασφάλεια.
Η αρμόδια βοηθός υπουργού Τζιανέτ Μάνφρα δήλωσε ότι είναι πιθανό κάθε αμερικανική πολιτεία να μπήκε στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς στην διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016, ενώ φαίνεται να επηρεάστηκαν περισσότερες πολιτείες από αυτές για τις οποίες έχει λάβει γνώση η αμερικανική κοινή γνώμη. “Πριν από δύο χρόνια η ρωσική κυβέρνηση πραγματοποίησε μία θρασύτατη και πολυδιάστατη εκστρατεία επηρεασμού και υποβάθμισης του δημοσίου αισθήματος στην δημοκρατική διαδικασία μας γενικότερα και ειδικότερα στις εκλογές μας,” είπε χθες σε μέλη του Κογκρέσου η Μάνφρα. “Η εκστρατεία αυτή, περιελάμβανε την διεξαγωγή ψηφιακής κατασκοπείας, την δημόσια αποκάλυψη πληροφοριών που είχαν υποκλαπεί, αλλά και την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων κατά των συστημάτων εγγραφής των ψηφοφόρων σε τοπικά και πολιτειακά κέντρα, όπως επίσης και την άσκηση ψηφιακής προπαγάνδας, αλλά κι άλλες δράσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να ξανασυμβεί,” τόνισε η ίδια.
Τον προηγούμενο μήνα, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι η απειλή κατά των εκλογικών συστημάτων σε πολιτειακό επίπεδο, “παραμένει υψηλή,” ενώ οι πιθανές αδυναμίες εντοπίζονται στις βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία των ψηφοφόρων, αλλά και στα συστήματα κατάταξης των ψήφων. “Νομίζουμε ότι η εγρήγορση είναι σημαντική και υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να γίνουν σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Νίλσεν.
Στην διάρκεια της ακρόασης που έγινε χθες από την Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας στην Γερουσία, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μάργκαρετ Χασάν επεσήμανε στην Μάνφρα ότι έξι πολιτείες έχουν διεξαγάγει ήδη προκριματικούς εκλογικούς κύκλους για τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ δεκάδες άλλοι προκριματικοί εκλογικοί κύκλοι θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. “Έχει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εντοπίσει ύποπτη δραστηριότητα που να προέρχεται από την Ρωσία ή άλλη χώρα κατά εκλογικών υποδομών για τις εκλογές του Νοεμβρίου;” ρώτησε χαρακτηριστικά η Χασάν.
“Δεν έχουμε εντοπίσει, την περίοδο αυτή,” απάντησε η Μάνφρα.
Ωστόσο, η ίδια δεν ρωτήθηκε εάν η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχει εντοπίσει κάποια άλλες κινήσεις και μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την Ρωσία στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, με έμφαση στην χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως, το Facebook, για την διασπορά ψευδών πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές, είχαν ως στόχο να κλιμακώσουν την πολιτική ένταση σε παναμερικανικό επίπεδο. “Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θεωρεί τις προηγούμενες επιχειρήσεις της, ως επιτυχείς, ενώ αξιολογεί τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, ως έναν πιθανό στόχο για την διεξαγωγή επιχειρήσεων επηρεασμού” της κοινής γνώμης, δήλωσε πρόσφατα στο Κογκρέσο ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόατς.
Η προστασία των πολιτειακών εκλογικών συστημάτων από ξένους κακόβουλους εισβολείς, αποτελεί το κοινό σημείο δράσης μεταξύ των μελών του Κογκρέσου κι Αμερικανών αξιωματούχων, που αναζητούν τρόπους παρεμπόδισης ξένων παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές, που θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.
Πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων ευρείας κλίμακας από Ρώσους χάκερς, που προσπαθούσαν να βρουν τρόπους διείσδυσης στα συστήματα διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, χθες, η Κλέιρ ΜακΚάσκιλ ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην επιτροπή, κατηγόρησε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ότι παραπλανά τόσο τα μέλη του Κογκρέσου, όσο και την κοινή γνώμη, σχετικά με το εύρος αυτής της εκστρατείας. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου έχουν δηλώσει ότι έχουν εντοπίσει την διαδικασία “σάρωσης” που κάνουν οι χάκερς για να εντοπίσουν κενά ασφάλειας, σε 21 αμερικανικές πολιτείες.
Η ΜακΚάσκιλ από την πλευρά της, υποστήριξε ότι κατά την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα το 2016, μόνο οι μισές από τις αμερικανικές πολιτείες είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον εντοπισμό της σάρωσης που κάνουν οι χάκερς, ενώ το υπουργείο γνωστοποίησε μόνο τον αριθμό των αμερικανικών πολιτειών που εντόπισαν την δράση προετοιμασίας των χάκερς.
“Η εντύπωση που δημιουργήθηκε την περίοδο εκείνη ήταν ότι σύμφωνα με την γνώση που είχαμε στοχοποιήθηκαν 21 πολιτείες, υποθέτοντας ότι οι υπόλοιπες δεν είχαν δεχθεί επίθεση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η υπόθεσή μας αυτή δεν ήταν σωστή” τόνισε η ΜακΚάσκιλ.
“Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα σε πόσες πολιτείες προσπάθησε να δραστηριοποιηθεί κακόβουλα η Ρωσία,” είπε η ίδια.
Αντιδρώντας, η Μάνφρα παραδέχτηκε ότι οι Ρώσοι χάκερς προσπάθησαν να δράσουν στο σύνολο των 50 αμερικανικών πολιτειών. “Μπορούμε σίγουρα να υποθέσουμε ότι περισσότερες πολιτείες στοχοποιήθηκαν,” όπως είπε η ίδια αμφισβητώντας τον ισχυρισμό της ΜακΚάσκιλ ότι η αμερικανική κοινή γνώμη “παραπλανήθηκε.” “Είχαμε την συγκεκριμένη εικόνα και νομίζω ότι ήμασταν ξεκάθαροι με αυτό, όπως το έθεσα. Δεν μπορώ να ελέγξω πως το χειρίστηκαν τα ΜΜΕ,” πρόσθεσε η Μάνφρα.
Η ίδια δήλωσε επίσης ότι το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας “αυξάνει την επιτήρησή του” για την διεξαγωγή μελλοντικών εκλογών, ενώ παρέχει “εθελοντική βοήθεια” σε πολιτείες, αλλά και διαβαθμισμένες πληροφορίες για την αντιμετώπιση απειλών κατά των εκλογικών συστημάτων τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ