Οι Μονές Μετεώρων πρέπει να εισακουστούν

Οι Μονές Μετεώρων πρέπει να εισακουστούν

Με τις Μονές Μετεώρων σκοπεύει άραγε να τα βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας να γίνονται στους βράχους δραστηριότητες που δημιουργούν προβλήματα στους μοναχούς; Πάντως η υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε χθες την περιοχή και την Καλαμπάκα, προσκεκλημένη από τη Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παρακολουθήσει συζήτηση με θέμα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη «θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων».

Τρεις ώρες διήρκησε συνολικά η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας, που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε μετά από τη δέσμευση των Βουλευτών Τρικάλων του κόμματος για την έλευση της Υπουργού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων τοπικών Αρχών και Φορέων.

Τη διαδικασία στη διαβούλευση διηύθυνε η Γραμματέας – Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμπάκας και επικεφαλής της παράταξης της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο, Πέρυ Χαρτοπούλου. Οι εκπρόσωποι φορέων και αρχών κατέθεσαν γραπτώς τις προτάσεις τους, ενώ κάποια σημεία από τις τοποθετήσεις τους είχαν την ευκαιρία να τις που προφορικά σε περιορισμένο χρόνο κάποιων λεπτών.
 
Η κ. Κονιόρδου, μετά την ξενάγησή της στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, δήλωσε πως η «σημερινή διαβούλευση θα δώσει την δυνατότητα να συνυπάρξουν αρμονικά διαφορετικές δραστηριότητες, σεβόμενες την μοναδική φυσιογνωμία αυτού του μνημείου».
 
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως καλή τη πίστει και με δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης θα μπορέσουμε να βρούμε μια καλή λύση» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

Παρά τα «θα» και τα ευχολόγια όμως, η διάθεση να επιτραπούν περισσότερες αθλητικές και τουριστικές δραστηριότητες σε έναν χώρο που ήδη έχει προβλήματα, δεν μπορεί να κρυφτεί. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει για το ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και πού. Προφανώς όμως η γνωμοδότηση δεν αρέσει στην κα υπουργό, διότι δεν την ανέφερε καθόλου. Ήταν μια γνωμοδότηση που βοηθούσε και να γίνονται δραστηριότητες αλλά και να  διατηρηθεί ο χαρακτήρας του ιερού χώρου και των μονών. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με όσα προέβλεπε η γνωμοδότηση, δηλαδή με τη διεξαγωγή αναρριχήσεων κ.λπ. μόνο στους βράχους που υπάρχει άδεια από το ΚΑΣ. Σε εκείνους που δεν δημιουργούν προβλήματα στη μοναστική κοινότητα, και που θεωρούνται επαρκείς ώστε να αναπτυχθεί και ο τουρισμός- ο οποίος ωφελείται και από τις μονές. Αυτή η γνωμοδότηση, τι θα γίνει; Θα ισχύσει ή θα ζητηθεί νέα γνώμη από το συμβούλιο; Ας μη ξεχνάμε πως τα Μετέωρα είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Με «θα» φιλοδώρησε και όσους της ζήτησαν να ανοίξει το (κλειστό εδώ και ένα χρόνο) σπήλαιο της Θεόπετρας, όπου εντοπίζεται κατοίκηση ήδη από την παλαιολιθική εποχή. Για το σπήλαιο και για το Κέντρο Μελέτης του, δόθηκε 1,5 εκατ από κοινοτικά κονδύλια αλλά ούτε αυτό σέβεται η κυβέρνηση.

Κατά την ξενάγηση στο μικρό μουσείο του Κέντρου Τεκμηρίωσης είπε πως «θα» διατεθούν τρεις φύλακες αρχαιοτήτων στον νομό, όταν (και αν) θα προσληφθούν οι 200 που εδώ και ένα χρόνο έχει τάξει αυτοπροσώπως ο Αλέξης Τσίπρας. Από αυτούς, λοιπόν, θα λυθεί το πρόβλημα της Θεόπετρας. Μέχρι τότε, υπομονή λέει η υπουργός. Προφανώς, δεν κατανόησε τη σημασία του μοναδικού αυτού μνημείου.

Αγγελική Κώττη