ΟΗΕ: Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικούν σε αστικά κέντρα ως το 2050

ΟΗΕ: Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικούν σε αστικά κέντρα ως το 2050

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικούν σε αστικά κέντρα μέχρι το 2050 και η πληθυσμιακή αυτή έκρηξη θα επικεντρώνεται στην Ινδία, την Κίνα και τη Νιγηρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Ο παγκόσμιος αγροτικός πληθυσμός θα κορυφωθεί μέσα σε μερικά χρόνια και στη συνέχεια θα μειωθεί μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Το Τόκιο είναι επί του παρόντος η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο με 37 εκατομμύρια κατοίκους. Ακολουθεί το Νέο Δελχί με 29 εκατομμύρια, η Σανγκάη με 26 εκατομμύρια και η Πόλη του Μεξικού και το Σάο Πάολο με περίπου 22 εκατομμύρια η καθεμία.

Το Κάιρο, η Μουμπάι (Βομβάη), το Πεκίνο και η Ντάκα έχουν όλες σχεδόν 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το Νέο Δελχί θα ξεπεράσει το Τόκιο σε αριθμό κατοίκων μέχρι το 2028.

Περίπου την ίδια περίοδο, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα και να γίνει η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως.

Σχεδόν το 55% του παγκοσμίου πληθυσμού ζει σήμερα σε αστικές περιοχές και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 68% μέχρι το 2050. Στην Ινδία, την Κίνα και τη Νιγηρία θα καταγραφεί το ένα τρίτο και πλέον αυτής της αύξησης.

Επίσης θα υπάρχουν περισσότερες μεγαλουπόλεις. Το 1990 υπήρχαν μόλις 10 μεγαλουπόλεις --δηλαδή πόλεις με πληθυσμούς 10 εκατομμυρίων και άνω. Σήμερα υπάρχουν 33 και μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 43, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, σε λίγες πόλεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, για παράδειγμα στο Ναγκασάκι και στο Μπουσάν, σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού μετά το 2000. Πολλές πόλεις της ανατολικής Ευρώπης, σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία γνώρισαν μείωση του πληθυσμού από τις αρχές του αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ